Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, ένας ετήσιος θεσμός διεθνούς εμβέλειας και μοναδικός στη χώρα, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην περίοδο της Αναγέννησης, τα τελευταία χρόνια είχε γνωρίσει μεγάλη άνθηση, εμπλουτισμένο με εξαιρετικές παραστάσεις και με τη συμμετοχή διάσημων μουσικών σχημάτων και καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο.

Η απόφασή του δήμου Ρεθύμνου αφορά μόνο τη φετινή περίοδο και έγκειται στο γεγονός: «πως είναι πολύ μεγάλο το ρίσκο διοργάνωσης ενός σημαντικού θεσμού, με πολύ υψηλό κόστος, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι. Είναι προτιμότερο, κατά την άποψή μας να μην πραγματοποιηθεί φέτος το Αναγεννησιακό παρά να διακινδυνεύσουμε να υποβαθμιστεί ο θεσμός ποιοτικά και καλλιτεχνικά».

Ωστόσο, την ίδια περίοδο, για την οποία είχε προγραμματιστεί το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, θα υπάρξει η δυνατότητα συμμετοχής του Ρεθύμνου σε ένα νέο, ευρύ πολιτιστικό θεσμό που αφορά τη Μεσογειακή Ενότητα και διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, της περιφέρειας Κρήτης και του ΕΟΤ. Πρόκειται για το Μεσογειακό Φεστιβάλ Τεχνών, στο πλαίσιο του οποίου έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις και στο Ρέθυμνο, για το χρονικό διάστημα από 25 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου.

Η συμμετοχή του Ρεθύμνου σε αυτό το Φεστιβάλ θα επιβαρύνει το δήμο με ένα χαμηλό κόστος, ενώ παράλληλα οι ημερομηνίες διεξαγωγής του Μεσογειακού Φεστιβάλ συμπίπτουν χρονικά με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως τη διοργάνωση του Μεσογειακού Φεστιβάλ έχει αναλάβει μεγάλη ρώσικη εταιρεία και για το δήμο Ρεθύμνου μια τέτοια συνεργασία, πέραν του υψηλού καλλιτεχνικού της αντικρίσματος, έχει και μια επιπλέον σημασία, αφού ουσιαστικά ανοίγει ένα ακόμη «παράθυρο» προς τη ρωσική αγορά και αναμφίβολα θα ενισχύσει την υφιστάμενη σχέση του νομού, αλλά και της Κρήτης με τους Ρώσους.