Δεν θέλετε να χαϊδεύουν το σκύλο σας, όταν τον βγάζετε βόλτα επειδή δεν έχει κοινωνικοποιηθεί αρκετά, δείχνει σημάδια στρες και άγχους, όταν έρχεται σε επαφή με άλλους σκύλους ή είναι άρρωστος; Φορέστε του απλώς μια κίτρινη κορδέλα και πληροφορήστε έτσι τον κόσμο ότι το ζωάκι σας δεν θέλει χάδια!

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά επιθέσεων σκύλων, η Φιλοζωική οργάνωση Θεσσαλονίκης «Νοιάζομαι» ξεκινάει την καμπάνια της «κίτρινης κορδέλας», μιας ιδέας που ξεκίνησε από τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Yellow Dog, με στόχο να βοηθήσει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης των σκύλων που χρειάζονται μία επιπλέον απόσταση.

«Θέλουμε να βγει κάτι θετικό γιατί πολλοί που έχουν ζώα είναι ανεύθυνοι και ανεκπαίδευτοι. Δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα, ότι δεν μπορούν να βγάλουν το σκύλο βόλτα, μέσα στην πόλη, χωρίς λουρί, ότι τα αρσενικά ζώα μαλώνουν μεταξύ τους και ότι, όταν τα θηλυκά είναι σε οίστρο, προσελκύουν αρσενικά», αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος της οργάνωσης Εύη Καλαϊτζίδου, η οποία προσκαλεί τους ιδιοκτήτες ζώων που δεν θέλουν να… χαϊδεύονται, να τους βάλουν μια κίτρινη κορδέλα ως προειδοποίηση.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να έχει μια κίτρινη κορδέλα στο λουρί του και δεν είναι έτοιμος να δεχτεί χάδια, παιχνίδια ή οποιαδήποτε προσέγγιση από κανένα άγνωστο προς εκείνο. Μπορεί να είναι υπό ιατρική περίθαλψη, να βρίσκεται σε μετεγχειρητικό στάδιο, να μη γνωρίζει ακόμα καλά τον ιδιοκτήτη του, να βρίσκεται σε φάση εκπαίδευσης ή να έχει πρόσφατα περάσει ένα τραυματικό σοκ», εξηγεί η κ. Καλαϊτζίδου, τονίζοντας ότι ο κάθε ιδιοκτήτης ζώου έχει το δικαίωμα να μην θέλει να το χαϊδέψουν.

«Ο κόσμος πρέπει να εκπαιδευτεί, να ρωτάει, για παράδειγμα, αν μπορεί να χαϊδέψει ένα ζώο με λουρί. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες ζώων, αν δεν μπορούν να δαπανήσουν χρήματα για εκπαίδευση, πρέπει να ξέρουν ότι έχουν ευθύνες και να εφαρμόσουν έστω αυτή την πρακτική της κίτρινης κορδέλας», καταλήγει.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.