Σημαντικά στοιχεία που ενδέχεται να δρομολογήσουν δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών ,που είχε αποκαλυφθεί τον Ιανουάριο του 2006, φαίνεται πως έχει στη διάθεσή της η ελληνική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας εφετών Δημήτρης Δασούλας ο οποίος διενεργεί το δεύτερο μέρος της έρευνας για τη σοβαρή αυτή υπόθεση, με τη συνδρομή της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) κατάφερε να ιχνηλατήσει ένα από τα καρτοκινητά -σκιές που είχαν χρησιμοποιηθεί για τις τηελφωικές παρακολουθήσεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν προς την πλευρά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο εισαγγελικός λειτουργός αφού μελετήσει όλα τα στοιχεία θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στο επόμενο και σοβαρότερο στάδιο που είναι η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο αγνώστων δραστών της Εισαγγελίας, καθώς δεν προέκυψε η ταυτότητα των δραστών του πλημμελήματος της παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων , αδίκημα το οποίο έχει πια παραγραφεί.

Πριν από περίπου δέκα μήνες όμως, ο φάκελος ανασύρθηκε από το αρχείο ύστερα από σχετική επιστολή του Μιλτιάδη Παπαιωάννου,ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητούσε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε να συνεχιστεί η έρευνα για τις υποκλοπές καταδεικνύοντας συγκεκριμένες γκρίζες ζώνες στο στάδιο της προανάκρισης ή της κύριας ανάκρισης.

Έτσι, αφού ο εισαγγελέας ολοκληρώσει την έρευνά του,ανάλογα με τα στοιχεία και τις ενδείξεις που θα συγκεντρώσει, έχει το δικαίωμα να ασκήσει ποινική δίωξη για το αδίκημα της διακεκριμένης κατασκοπείας,
το οποίο είναι κακούργημα και δεν έχει παραγραφεί ή να ξαναβάλει το φάκελο στο αρχείο.