Η απλούστευση των διαδικασιών για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, το κόστος των ζωοτροφών, η χορήγηση άτοκου δανείου για την αγορά ζωοτροφών αλλά και η συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ με άλλους οργανισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ήταν τα βασικά ζητήματα που έθεσε το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υφυπουργό Γιάννη Δριβελέγκα.

Ο κ. Δριβελέγκας σημείωσε πως το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία είναι έτοιμο και πρόκειται σύντομα να παρουσιαστεί.

«Με το νομοσχέδιο», τόνισε, «απλοποιούνται οι διαδικασίες για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων και επιταχύνεται ο χρόνος έκδοσής τους».

Σε ότι αφορά στο κόστος των ζωοτροφών , είπε, πως στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου για την Πολιτική Γης, προβλέπεται ότι θα δοθούν εκτάσεις και σε κτηνοτρόφους, με σκοπό τη μείωση του κόστους.

Επιπλέον, σημείωσε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών ώστε οι ζωοτροφές να ενταχθούν σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κλάδου ύψους 150 εκατ. ευρώ, μέσω του επενδυτικού νόμου κι άλλων ειδικών προγραμμάτων.

Τέλος σε ότι αφορά τη συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ, ο υφυπουργός υπογράμμισε πως «θεωρούμε θέμα ύψιστης σημασίας την εξυπηρέτηση του γεωργού και του κτηνοτρόφου. Με την ενοποίηση των οργανισμών σε έναν ενιαίο φορέα σχεδιάζουμε την ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον αγρότη, ώστε η γεωργία μας να κάνει το νέο άλμα που όλοι επιθυμούμε».

Οι τιμές του γάλακτος

Το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, στη διάρκεια της συνάντησης με τον Γιάννη Δριβελέγκα , έθεσε και το ζήτημα των τιμών του γάλακτος. Υπενθυμίζεται ότι οι κτηνοτρόφοι στις 31 Αυγούστου πρόκειται να συναντηθούν με εκπροσώπους της γαλακτοβιομηχανίας για τον καθορισμό των τιμών του γάλακτος και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις στην περίπτωση που υπάρξουν πιέσεις για νέες μειώσεις.