Η σωστή και συντεταγμένη αντιμετώπιση από όλους τους δήμους της Ηπείρου, του ζητήματος της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες στην περιοχή, αποτέλεσε το μοναδικό θέμα της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της χθεσινής, το μεσημέρι στην Περιφέρεια.

Οι αυτοδιοικητικοί, μαζί με τους κρατικούς φορείς και τον Στρατό, προετοιμάζονται, γιατί «θέλουν να αντιμετωπιστεί με υπευθυνότητα και ορθότητα η έκτακτη αυτή κατάσταση», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ο περιφερειάρχης τόνισε πως επιχειρείται η προετοιμασία ώστε να δοθούν λύσεις και προσέθεσε:

«Συζητήσαμε ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία, δεν θέλουμε να δούμε να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο να περιφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες στους δρόμους. Ξεκαθαρίστηκε, επίσης, το πώς θα γίνεται η προμήθεια του φαγητού και η καθαριότητα στους χώρους φύλαξης».

Παρών στην σημερινή σύσκεψη ήταν και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχει ψυχραιμία απέναντι στο ζήτημα και πως συζητήθηκε το πρόβλημα πριν αντιμετωπιστεί, με στόχο την ετοιμότητα και την καλύτερη διαχείριση του. Επίσης, ανέφερε ότι κατά την σύσκεψη οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με τους χώρους που μπορεί να φιλοξενηθούν πρόσφυγες, κυρίως, τον τρόπο της φύλαξης, τη χρηματοδότηση αυτής της πολιτικής, αλλά κυρίως με τη διάθεση συνεισφοράς στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κ. Στέφος εξέφρασε την βεβαιότητα πως θα υπάρξει καλή οργάνωση από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, είπε πως δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών οι οποίοι θα μεταφερθούν στην περιοχή, ενώ ανέφερε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου και ο στρατός, θα προτείνουν τα σημεία της προσωρινής διαμονής, το χρονικό διάστημα της οποίας θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας υπογράμμισε πως το ζήτημα είναι εθνικό και ότι η υποδοχή πρέπει να είναι οργανωμένη. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι στον Δήμο συγκροτήθηκε 3μελές συντονιστικό όργανο που θα διαχειριστεί την κατάσταση. Παράλληλα, είπε ότι ως Δήμος Ιωαννιτών έθεσε δύο ζητήματα, για τα οποία απαιτεί και περιμένει απάντηση από την κυβέρνηση. Το πρώτο αφορά την ασφάλεια και την υγιεινή των χώρων, την οποία πρέπει, όπως τόνισε, να αναλάβει η κυβέρνηση, ειδικά όταν η τελική επιλογή είναι κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης. Το δεύτερο ζήτημα, είναι σχετικό με το εάν πρόκειται για πρόσφυγες ή μετανάστες και πρότεινε, «εάν θα είναι από διαφορετικές χώρες, πρέπει να μπουν σε ξεχωριστούς χώρους, ώστε να μην υπάρξουν μεταξύ τους, τυχόν προβλήματα». Τέλος ο κ. Μπέγκας πρότεινε στην σύσκεψη, να γίνει διασπορά σε όλη την Ήπειρο, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις και επισήμανε πως οι καταλληλότεροι χώροι υποδοχής είναι τα στρατόπεδα.