«Αθώο» το ΑΦΜ

Το ΣΤΕ αποφάσισε ότι δεν προσβάλει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις


ΕΛΛΑΔΑ
17:56
08/07/2011
«Αθώο» το ΑΦΜ
1
loading

«Αφεση αμαρτιών» στο ΑΦΜ, το γνωστό σε όλους μας Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίνοντας ότι δεν προσβάλλει την ελευθερία των πολιτών και ως εκ τούτου οι δικαστές απέρριψαν την αίτηση αντιρρησία συνείδησης, ο οποίος είχε ζητήσει την εξαίρεσή του από το σύστημα ΤΑΧΙS και τη φορολόγησή του μέσω του ΑΦΜ.

Ο προσφεύγων φορολογούμενος αντιρρησίας συνείδησης υποστηρίζει ότι το ΑΦΜ είναι αντίθετο στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που κατοχυρώνουν το ατομικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Το Β΄ Τμήμα του Ανωτάτου ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε ως αβάσιμη την αίτηση του αντιρρησία συνείδησης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι το ΑΦΜ δεν αντίκειται στο Σύνταγμα γιατί «αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ενός δημοσίου σκοπού (την αποδοτική λειτουργία του νέου συστήματος μηχανοργάνωσης και στην συνακόλουθη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής) και εισάγει υποχρέωση γενικού απρόσωπου χαρακτήρα, μη συναρτώμενη προς θρησκευτικές πεποιθήσεις που δεν επιδέχεται ουδεμία εξαίρεση, αφού μάλιστα με την υποχρέωση αυτή δεν επιχειρείται διείσδυση της κρατικής εξουσίας στο ενδιάθετο φρόνημα των πολιτών».

Επιπλέον οι δικαστές, τονίζουν ότι ο οπαδός ορισμένου θρησκεύματος δεν έχει τη δυνατότητα «επικαλούμενος της θρησκευτικές του πεποιθήσεις να αρνηθεί την εκπλήρωση των προς το κράτος υποχρεώσεών του» (π.χ. φορολογικών) ή «τη συμμόρφωσή του προς τους νόμους γενικής εφαρμογής, ειδικά δε με εκείνους που δεν αφορούν θέματα σχετικά με την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Georgios Syriotis

    Τι λέει ο άνθρωπος σε ποιον πλανήτη ζει. Στην χώρα μας δεν έχει καμία σχέση το να έχεις η να μην έχεις ΑΦΜ για να μην πληρώσεις φόρους, έχεις κολλητό στην εφορία και τα ανάλογα ψιλά την γλίτωσες

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει