Έλληνες οι καλύτεροι «πολεμιστές» του ΝΑΤΟ. Ο υποσμηναγός Χαράλαμπος Νίκου και ο σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος κέρδισαν το 1ο και το 2ο βραβείο στα στρατιωτικά γυμνάσια που γίνονταν επί ένα μήνα στην Ισπανία μεταξύ αεροπορικών δυνάμεων της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Ο υποσμηναγός Χαράλαμπος Νίκου βραβεύτηκε με το δίπλωμα του «1ου καλύτερου πολεμιστή» και ο σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος διακρίθηκε με τον τίτλο του «2ου καλύτερου πολεμιστή». Οι δύο κορυφαίοι χειριστές μηχανικών αεροσκαφών ανήκουν στην 343 Μοίρα της Σούδας και είναι, παρά τη βράβευσή τους, απόλυτα προσγειωμένοι και διακριτικοί χαρακτήρες. Δείτε τι λένε στο newsbeast.gr οι ήρωες της διπλανής πόρτας.

– Περιμένατε οτι θα κερδίζατε το 1ο και το 2ο βραβείο στα στρατιωτικά γυμνάσια της συμμαχίας;

Υποσμηναγός Χαράλαμπος Νίκου: «Σκοπός του TLP είναι η εκπαίδευση των πληρωμάτων στη συγκρότηση και ηγεσία μικτών σχηματισμών και η εξοικείωση όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα και διαδικασίες. Αυτός ήταν και ο σκοπός μας η συμμετοχή και η εκπαίδευσή μας. Το γεγονός πως αυτό συνοδεύτηκε από μια τιμητική διάκριση ήταν ευχάριστο , αλλά όχι αυτοσκοπός. Αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών μας καθώς και της εκπαίδευσης που λαμβάνει καθημερινά ο κάθε ιπτάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας».

Σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος: «Αντικειμενικός σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η εξοικείωση στις νατοϊκές διαδικασίες και η σχεδίαση – εκτέλεση μιας αποστολής μεταξύ διαφορετικών κρατών
Δικός μας αντικειμενικός σκοπός ήταν να δείξουμε το επίπεδο της Ελληνικής Π.Α. και με τη στάση μας να αποδείξουμε τις ικανότητες μας ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διαδικασίας.
Όπως φάνηκε καθ’όλη τη διάρκεια του προγράμματος αλλά και μέσω της τελικής ψηφοφορίας πετύχαμε το στόχο μας και απλά διατηρήσαμε την Ελληνική Π.Α. στο επίπεδο που της ανήκει».

-Με αυτή τη διάκριση θα πετάτε πιο ασφαλείς;

Υποσμηναγός Χαράλαμπος Νίκου: «Αλίμονο αν η ασφάλεια πτήσεων είναι απόρροια μιας τιμητικής διάκρισης. Αντίθετα, η ασφάλεια πτήσεων αποτελεί τη βάση της εκπαίδευσης των Ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας ώστε να διατηρηθεί στο ακέραιο η ισχύς και η αποτελεσματικότητα των αεροπορικών επιχειρήσεων».

Σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος
: «Η ασφάλεια των πτήσεων είναι νοοτροπία που καλλιεργούμε από την πρώτη μέρα που τοποθετούμαστε σε εκπαιδευτική ή πολεμική μοίρα.Οι οποιεσδήποτε διακρίσεις μπορούν να ανεβάσουν το ηθικό μας αλλά δυστυχώς δε βελτιώνουν το επίπεδο σ’αυτών τον τομέα».

-Σας έχει επηρεάσει ο τίτλος του καλύτερου πολεμιστή;

Υποσμηναγός Χαράλαμπος Νίκου: ««Καλύτερου πολεμιστή»? (χαχαχα). Απλώς είμαι ένας από τους πολλούς «καλύτερους πολεμιστές» που μοχθούν καθημερινά ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και τις προσδοκίες των Ελλήνων. Όλοι μας στοχεύουμε πάντα στην περαιτέρω εξέλιξη και αυτοβελτίωσή μας».

Σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος: «Σίγουρα μια τέτοια διάκριση είναι μια ηθική αμοιβή προς εμάς και ιδιαίτερα προς τις οικογένειές μας.Παρόλ’αυτά η Π.Α. είναι μια τόσο μικρή κοινωνία που είτε βγαίναμε πρώτοι είτε όχι , όλοι ξέρουν ποιοί είμαστε,ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία μας και τις δυνατότητές μας».

-Πώς είναι η ζωή ενός πιλότου;

Υποσμηναγός Χαράλαμπος Νίκου
: «Για τους περισσότερους η ζωή των πιλότων μοιάζει με αυτήν του πρωταγωνιστή του «TOP GUN». Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική αφού η καθημερινότητά τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την δια βίου και σκληρή εκπαίδευση, την εικοσιτετράωρη επαγρύπνηση, τους περιορισμούς στην προσωπική ζωή και πάνω από όλα με τον κίνδυνο ως «modus Vivendi». Μια πραγματικότητα που δε θα άλλαζαν με τίποτα αφου αποτελεί την εκπλήρωση των ονείρων τους».

Σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος: «Ο καθένας από μας είναι διαφορετικός χαρακτήρας με άλλες προτεραιότητες. Πρέπει όμως να ρυθμίζει την προσωπική κι επαγγελματική του ζωή σε τέτοιο βαθμό εγκράτειας, ετσι ώστε να είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει άμεσα, αναλόγως βαθμού κι εμπειρίας, στην αποστολή που του ανατίθεται».

-Πώς απαντάτε όταν σας αποκαλούν «γεράκια»;

Υποσμηναγός Χαράλαμπος Νίκου: «Είναι τιμή μας. Και ευχαριστούμε γι’ αυτό».

Σμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος: «Καταρχάς “γεράκια’’ αποκαλούν όλους τους ιπτάμενους της Π.Α. Είναι τιμή μας και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όλων».