Με εντάσεις ολοκληρώθηκε στην Καβάλα η συνεδρίαση της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, όταν μια ομάδα δικηγόρων, εξέφραζε τη διαμαρτυρία της στην επιχειρούμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Οι δικηγόροι εμποδίστηκαν αρχικά να μπουν στο χώρο της ολομέλειας στη συνέχεια, όμως, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού και των προέδρων, τούς δόθηκε η άδεια να παρακολουθήσουν τις εργασίες.

Την έκτατη συνεδρίαση της ολομέλειας απασχόλησαν τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την Κοινοτική απόφαση αλλά και την απαίτηση της τρόικας για απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων.

Τέσσερα ήταν τα κύρια και βασικά θέμα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας: 1. Οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές,. 2. Οι εδαφικοί περιορισμοί. 3. Οι πολυεπαγγελματικές δραστηριότητες. 4. Η διαφήμιση.

Ο υπουργός Χάρης Καστανίδης, o οποίος νωρίτερα επισκέφθηκε το νέο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας στο οποίο στεγάζονται πλέον όλες οι δικαστικές και εισαγγελικές υπηρεσίες, τόνισε ότι δεν αισθάνεται αντιπαλότητα με κανέναν.

Άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης καταβάλει προσπάθειες ώστε οι δικηγόροι να μην στερηθούν σημαντικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων τα οποία θα αποβούν επιζήμια ακόμα και για την εθνική οικονομία.

Ωστόσο, τους έθεσε το δίλημμα ή λένε «όχι» ευθύς εξ’ αρχής σε όλα όσα προτείνει η ΕΕ και η τρόικα οπότε πηγαίνουν στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με ορατό τον κίνδυνο να χάσουν τα πάντα ή συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση.