Με μαθήματα προσανατολισμού – Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία – συνεχίστηκαν σήμερα οι Πανελλήνιες Εξετάσεις για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων. Ειδικότερα, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ εξετάστηκαν στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).
Δείτε εδώ τα θέματα στα Αρχαία
Με αναμενόμενο στυλ ερωτήσεων, μικρές «παγίδες» και διδαγμένο και αδίδακτο κείμενο που κινήθηκαν γύρω από την έννοια της Δικαιοσύνης, ήταν τα θέματα που κλήθηκαν να επεξεργαστούν οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών.
Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάστηκαν σε ένα απόσπασμα από τα «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλη (Β 1.5-8, 1103b2-25), που πραγματεύεται τις έννοιες της ηθικής αρετής και της ηθικής πράξης (διδαγμένο κείμενο) και στην «Περί του σηκού απολογία» του Λυσία (7.27-29) (αδίδακτο). Το παράλληλο κείμενο στο οποίο εξετάστηκαν ήταν ένα απόσπασμα από ομιλία του καθηγητή Μιχάλη Σταθόπουλου, μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα τον ρόλο της Δικαιοσύνης.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Καλαματιανός, φιλόλογος, καθηγητής στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, «είναι καλό το ότι κινούνται στον ίδιο θεματικό άξονα τα δύο κείμενα, το διδαγμένο και το αδίδακτο, καθώς τα παιδιά θα έχουν στο μυαλό τους μία νοηματική συνέχεια». Όπως εκτίμησε, «θα τους δυσκολέψει το παράλληλο κείμενο και οι ερωτήσεις γραμματικής στο αδίδακτο», ωστόσο, σημείωσε ότι «οι καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι θα γράψουν καλά».
Ιδιαίτερα για το διδαγμένο κείμενο, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε ότι στο στυλ ερωτήσεων που κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι ήταν «αναμενόμενο», ωστόσο για την ερμηνευτική ερώτηση, το θέμα Β1, επεσήμανε ότι ίσως να δυσκολευτούν καθώς «τα σχόλια του βιβλίου πάνω σε αυτό το κεφάλαιο δεν είναι πάρα πολλά και θα έπρεπε να έχουν πληροφορίες και από υπόλοιπες πηγές για να απαντήσουν ολοκληρωμένα».
Όσον αφορά στο παράλληλο κείμενο, σημείωσε ότι «θα τους δυσκολέψει αρκετά» και ότι «θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στο πώς θα συνδυάσουν το συγκεκριμένο απόσπασμα που τους έχει δοθεί με όλα τα στοιχεία του παράλληλου κειμένου».





Σχολιάζοντας τα Αρχαία, η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) σημειώνει: «Τα θέματα των αρχαίων ελληνικών ήταν αρκετά καλά και βατά για τους διαβασμένους μαθητές. Ήταν πιο απαιτητικά από της προηγούμενης χρονιάς και μάλιστα στο διδαγμένο οι απαντήσεις των μαθητών δεν μπορούσαν να σταθούν μόνο στα σχόλια του βιβλίου αλλά απαιτούνταν και άλλες γνώσεις. Στο αδίδακτο κείμενο η απόδοση στη νέα ελληνική ήταν ελαφρώς απαιτητική ενώ το ερμηνευτικό αναφερόταν σε ολόκληρο το κείμενο που είχε δοθεί στους μαθητές. Οι ασκήσεις γραμματικής και συντακτικού βατές και αναμενόμενες».
Δείτε εδώ τις απαντήσεις στα Αρχαία Ελληνικά







Δείτε εδώ τα θέματα στα Μαθηματικά
Εννοιολογική και ευέλικτη σκέψη, μαθηματική συγκρότηση, αναλυτική και συνθετική σκέψη, ήταν τα βασικά εφόδια που θα έπρεπε να κατέχουν οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, που εξετάστηκαν σήμερα στα Μαθηματικά.
«Τα θέματα ήταν αρκετά απαιτητικά στο ύφος και στην ένταση των θεμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Για έναν μέσο μαθητή ήταν πολύ δύσκολα, καθώς χρειαζόταν εννοιολογική και ευέλικτη σκέψη», σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θεοφάνης Χανής, μαθηματικός, καθηγητής στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου.
Όπως σημείωσε, τα θέματα Α και Β ήταν διαχειρίσιμα από τους περισσότερους υποψηφίους, αν και για τους μέτριους μαθητές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και αυτά απαιτητικά.
Τα θέματα Γ και Δ, σύμφωνα με τον κ. Χανή ήταν αρκετά απαιτητικά, καθώς «ξεπερνούσαν την απλή αναπαραγωγή τεχνικών» και οι μαθητές «θα έπρεπε να έχουν ισχυρή μαθηματική συγκρότηση, αναλυτική και συνθετική σκέψη ώστε να τα αντιμετωπίσουν». Ιδιαίτερα, εκτίμησε ότι το Δ3 και Δ4 θα δυσκολέψουν και τους πιο καλά προετοιμασμένους μαθητές. Επιπλέον, όπως υπογράμμισε η λύση του θέματος Δ απαιτούσε πολύ χρόνο προκειμένου να λυθεί.




Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) σχολιάζει για τα θέματα των Μαθηματικών: «Τα θέματα των Μαθηματικών Προσανατολισμού στο σύνολό τους είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και εντός ύλης. Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι μαθητές έπρεπε να έχουν γνώσεις από όλες τις τάξεις του Λυκείου.
Πιο συγκεκριμένα:
Θέμα Α: αφορούσε αναμενόμενη θεωρία
Θέμα Β: δεν παρουσίασε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία
Θέμα Γ: Το Γ3 απαιτούσε μεγάλο όγκο πράξεων
Θέμα Δ: Το Δ1 και το Δ2 είναι αντιμετωπίσιμα ενώ τα υποερωτήματα Δ3.ii & Δ4 λόγω του μεγάλου όγκου των πράξεων απαιτούσαν από τους μαθητές υπολογιστική ταχύτητα και στρατηγική διαχείριση του χρόνου.
Συμπερασματικά, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν μια μέση βαθμολογία, ενώ τα τελευταία υποερωτήματα αποτελούν το κριτήριο για την ανάδειξη των αριστούχων».
Δείτε εδώ τις απαντήσεις στα Μαθηματικά









Δείτε εδώ τα θέματα στη Βιολογία
Με αυξημένο βαθμό δυσκολίας, που φάνηκε ήδη από το θέμα Α, ήταν τα θέματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας, που εξετάστηκαν σήμερα στη Βιολογία.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γρηγόρης Βανδώρος, βιολόγος, καθηγητής στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, το θέμα Α απαιτούσε αναλυτική σκέψη και «ξέφυγε» από τις τυποποιημένες ασκήσεις και το θέμα Β ήταν θεωρία «για τους καλά διαβασμένους μαθητές, αλλά μόνο μία ακριβής διατύπωση θα τους αποφέρει το σύνολο των μονάδων». Το θέμα Γ απαιτούσε «βαθιά κατανόηση πολύπλοκων βιολογικών εννοιών, φαινομένων και διεργασιών, ώστε να υπάρξει στοχευμένη απάντηση» και το θέμα Δ απαιτούνταν «ιδιαίτερη κριτική σκέψη και συνδυαστική ικανότητα», καθώς η απλή αποστήθιση ήταν απαραίτητη, αλλά όχι ικανή για να λυθεί η άσκηση.
«Τα τελευταία έτη παρατηρούμε έναν αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας στα θέματα, όπου οι μαθητές καλούνται να είναι προετοιμασμένοι σε εξαιρετικό βαθμό και να έχουν κατανοήσει τις αρχές, τα φαινόμενα, τις διαδικασίες και τον τρόπο που λειτουργεί το κύτταρο σε μοριακό και βιοχημικό επίπεδο και απαιτούν από τους υποψηφίους μεθοδικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, εργατικότητα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το επίπεδο, προσήλωση στον στόχο τους και ψυχραιμία καθώς για να πιάσει κάποιος το άριστα το τρίωρο αρκεί οριακά», κατέληξε ο κ. Βανδώρος.





