«Υπέροχη! Μεταδοτική, συστηματική και συνεπέστατη! Το μόνο κακό είναι ότι είναι λίγο ειρωνική! Κατά τα άλλα άψογη σε όλα!» γράφει ένας φοιτητής για καθηγήτρια του στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αυτό είναι ένα από τα σχόλια που θα βρει κανείς στην ιστοσελίδα www.rateyourprofessor.gr, όπου φοιτητές μπορούν ανώνυμα να κάνουν σχόλια για τους καθηγητές τους αναλαμβάνοντας για μια φορά το δικό τους ρόλο.

Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Στους τέσσερις μήνες που λειτουργεί η ιστοσελίδα οι αξιολογήσεις έχουν ξεπεράσει τις 40.000, ενώ περισσότεροι από 3.600 καθηγητές έχουν δεχθεί εύσημα ή έχουν υποστεί αρνητική κριτική. Από αυτούς 142 έχουν δηλώσει εθελοντικά συμμετοχή για να αξιολογηθούν. Τα σχόλια που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα περνούν από τον έλεγχο των δημιουργών του σάιτ. Οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί δεν έχουν καμία θέση στην αξιολόγηση, όπως και προσβλητικά σχόλια για την προσωπικότητα ή την εμφάνιση των καθηγητών.

Με όλα τα μειονεκτήματα, που συγκεντρώνει η ανώνυμη κριτική, αφού δύσκολα ανιχνεύονται οι πραγματικές προθέσεις του κρίνοντος, δεν μπορεί να μην δεχθεί κανείς ότι η ιστοσελίδα «Βαθμολόγησε τον καθηγητή σου» προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο έναν χρήσιμο μπούσουλα για τον τρόπο που αξιολογούν οι φοιτητές όχι μόνο τους καθηγητές τους, αλλά και τη γενικότερη λειτουργία των σχολών στις οποίες φοιτούν.

Ως προς τον όγκο των σχολίων τα περισσότερα έχουν γραφτεί για τη Σχολή Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ ακολουθεί η Σχολή Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τα κριτήρια με τα οποία αξιολογούνται τα ιδρύματα είναι η ποιότητά τους, η τοποθεσία στην οποία βρίσκονται, η βιβλιοθήκη την οποία διαθέτουν, οι προοπτικές που μπορεί να προσφέρουν στο μέλλον επαγγελματικά, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο, το φαγητό της φοιτητικής λέσχης, τα «κοινωνικά» αλλά και η διασκέδαση.

Από τη βαθμολογία των φοιτητών προκύπτει και το Top 10 των καθηγητών. Όπως εξηγούν οι δημιουργοί της ιστοσελίδας, οι δέκα καλύτεροι προκύπτουν από έναν λογάριθμο, που συνδυάζει τη βαθμολογία με τον αριθμό σχολίων.

Η ιστοσελίδα www.rateyourprofessor.gr δημιουργήθηκε από τρεις φίλους, οι οποίοι αναζητούσαν έναν τρόπο για να ακουστεί η γνώμη τους από την εποχή, που ήταν φοιτητές. Τελικά, βρήκαν αυτόν τον τρόπο και τον προσέφεραν στους κατοπινούς συναδέλφους τους.