Τη σύσταση Μικτής Επιτροπής υπουργείου Εσωτερικών και Ένωσης Περιφερειών (ΕΝ.ΠΕ) με έμφαση στα οικονομικά των περιφερειών αποφάσισαν κατά τη σημερινή τους συνάντησης, Γιάννης Ραγκούσης και περιφερειάρχες.

Σκοπός της Επιτροπής, στην οποία είναι πιθανόν να συμμετάσχει και εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, θα είναι να λύνει τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει ή προκύπτουν στην πορεία του θεσμού της αιρετής περιφέρειας, ακόμη και με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Για παράδειγμα ένα θέμα που απασχολεί τους περιφερειάρχες και το οποίο αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον υπουργό ήταν η υπόθεση των χρεών που έχουν κληρονομήσει ορισμένες περιφέρειες από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Οι περιφερειάρχες δεν δείχνουν διατεθιμένοι να καταβάλουν τα χρήματα αυτά από τους ΚΑΠ και στόχος της Επιτροπής θα είναι να βρει μια κοινά αποδεκτή λύση.

Στο τραπέζι αρμοδιότητες, μετατάξεις

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», ήδη στο Δήμο Πειραιά που θα λειτουργήσει πιλοτικά και για τους υπόλοιπους δήμους, αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση του χρέους, ύψους 300 εκ. ευρώ μαζί με τα τοκοχρεωλύσια, η οποία θα συνοδευθεί από την περιστολή δαπανών και το «πάγωμα» των προσλήψεων. Παράλληλα αποφασίστηκε να χορηγηθεί και χαμηλότοκο δάνειο για τα λειτουργικά έξοδα του δήμου, καθώς το ποσό των ΚΑΠ δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη της μισθοδοσίας

Βεβαίως, στην περίπτωση των περιφερειών τα χρέη είναι πολύ μικρότερα και είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίστουν μεν λιγότερο επώδυνους τρόπους.

Παράλληλα στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε και το θέμα των αρμοδιοτήτων που για ένα μεταβατικό στάδιο έξι μηνών παραμένουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Στο πλαίσιο αυτό επαναβεβαιώθηκε ότι οι αιρετοί περιφερειάρχες θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στην αναθεώρησή του (http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/9985).

Στη συνάντηση τέθηκαν επίσης και άλλα θέματα όπως οι μετατάξεις, η σύγχυση αρμοδιοτήτων με τους δήμους αλλά και με την κεντρική διοίκηση σε τομείς όπως ο τουρισμός και η υγεία.

Να σημειωθεί ότι οι περιφερειάρχες εμφανίζονται ικανοποιημένοι από «τον ειλικρινή διάλογο με το υπουργείο» και θεωρούν ότι με την Επιτροπή δημιουργείται «ένας μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας».

Η ικανοποίηση αυτή αποτυπώνεται και σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΝ.ΠΕ στην οποία τονίζεται ότι οφείλεται τόσο στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Ραγκούσης όσο και στη σύσταση της Μικτής Επιτροπής.

Παράλληλα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο κ. Ραγκούσης διαβεβαίωσε τους 13 Περιφερειάρχες ότι έχει δώσει σαφή εντολή προς τους Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης να έχουν στενή συνεργασία και την σύμφωνη γνώμη για όλες τις αρμοδιότητες που διαχειρίζονται αυτή την στιγμή – όπως το ΕΣΠΑ – και πρόκειται να μεταβιβασθούν από την 1η Ιουλίου στους περιφερειάρχες»

Επιπλέον τονίζεται ότι στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΝ.Π.Ε. που ακολούθησε τη συνάντηση με τον υπουργό, αποφασίστηκε ομόφωνα τη διεξαγωγή ημερίδας με θέμα τη «Διαχείριση απορριμμάτων».

πηγή: aftodioikisi