Για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο ραντεβού με τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το κατά πόσο είναι ικανοποιημένος από αυτά μίλησε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας, Σωκράτης Αλειφτήρας, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1. Όπως είπε, οι καλλιεργητές δεν είναι ικανοποιημένοι με τα πρόσθετα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση: «Από τα αιτήματα που θέσαμε, το μοναδικό αίτημα που πλησιάσαμε κάπως κοντά, αν και ακόμη υπάρχει απόσταση, είναι το θέμα του ρεύματος, κι αυτό για δύο χρόνια».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος των αγροτών τόνισε πως η επιλογή “Αθήνα” είναι μονόδρομος. «Δύσκολο εγχείρημα, δεν μπορεί να στηριχθεί από ένα μπλόκο. Χρειάζεται οργάνωση και συμμετοχή από όλα τα μπλόκα, αλλά η κάθοδος με τρακτέρ στην Αθήνα είναι μονόδρομος».

Σε ερώτηση για το αν είναι έτοιμοι οι αγρότες να αντιμετωπίσουν τα ΜΑΤ, ο Σ. Αλειφτήρας απάντησε ότι: «σε όλη την Ευρώπη φθάνουν τα τρακτέρ στο κέντρο των μεγάλων πόλεων. Δεν νομίζω ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης θα πάρουν απόφαση να σταματήσουν τα τρακτέρ».

Τέλος, μιλώντας γενικά για τις παροχές και τα πρόσθετα μέτρα στήριξης των αγροτών υποστήριξε ότι: «είναι θέμα πολιτικής βούλησης και όχι δημοσιονομικής στενότητας».

Συνεδριάζουν οι αγρότες για το μέλλον των κινητοποιήσεων

Σημειώνεται πως οι αγρότες αποφασίζουν σήμερα τις επόμενες κινήσεις τους μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου, ο οποίος τους παρουσίασε την κυβερνητική πρόταση.

Αυτή περιλαμβάνει φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια, καθώς και προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 40 εκατ., στα τέλη Μαρτίου.

Η σύσκεψη της 15μελούς Επιτροπής των μπλοκών θα γίνει στις 17:00 στη Λάρισα, με τους αγρότες να αποφασίζουν για το αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου από όλα τα μπλόκα της χώρας, με την πρόταση για κάθοδο στην Αθήνα να παραμένει πάντα στο τραπέζι.

«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας […] Θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα, για να ικανοποιηθούν παραπέρα, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις ημέρες», είπε μεταξύ άλλων το μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας.

«Σε μια διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις, αλλά εμείς δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε. Άρα λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά που αν και εφόσον υπάρχουν είτε ως κέρδη είτε ως υπαναχώρηση, οι μόνοι αρμόδιοι να το αποφασίσουν είναι οι ίδιοι οι αγρότες. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι έγινε ένας εποικοδομητικός και εν πολλοίς ουσιαστικός διάλογος […] Τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Γιάννης Παναγής.

Διαβάστε σχετικά:

Σκυλακάκης για αγρότες: Δεν γίνεται μια κοινωνική ομάδα να παίρνει ρεύμα κάτω του κόστους

Σκέρτσος για αγρότες: Η κυβέρνηση έχει δείξει έμπρακτα τα τελευταία 4,5 χρόνια ότι στέκεται δίπλα τους