Για ένα σημαντικό βήμα αποκλιμάκωσης της αγροτικής κρίσης κάνουν λόγο στην κυβέρνηση, καθώς οι χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού αρχικά με τους εκπροσώπους των μπλόκων και στη συνέχεια με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης των Συνεταιρισμών, οι οποίες συνολικά διήρκεσαν πάνω από 4 ώρες, απέδωσαν καρπούς. Αυτό που εξηγούν είναι πως δόθηκε η δυνατότητα και στις δύο πλευρές να αποτυπώσουν όσα συμβαίνουν σήμερα στον πρωτογενή τομέα, τις δυσκολίες, τα «αγκάθια» και τους «πονοκεφάλους» για τον σύγχρονο αγρότη λόγω της πληθωριστικής κρίσης.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα με τον πρωθυπουργό να ακούει τους αγρότες, να τοποθετείται αλλά και να δίνει τον λόγο στους αρμόδιους υπουργούς για τις περαιτέρω λεπτομέρειες. Στη συνέχεια, ανακοινώθηκαν στους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου οι πρόσθετες παρεμβάσεις σε αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο.

Οι νέες ενισχύσεις

  • Προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ, ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει άμεσα ο ουσιαστικός διάλογος για έναν μόνιμο μηχανισμό επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά.

Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων. Δηλαδή από τα 9-11 λεπτά ανά KW για τα δύο πρώτα χρόνια με την τιμή για τους συνεπείς και όσους συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα να είναι κοντά στα 7 λεπτά που ζητούσαν οι αγρότες. Επίσης για όσους χρωστούν ή έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές επισημαίνεται ότι ρυθμίζονται τα χρέη σε βάθος 10ετίας και μάλιστα με μηδενικό επιτόκιο.

Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι ότι προχωρά σε δίκαιες λύσεις αναγνωρίζοντας την αύξηση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες και ξεκαθαρίζοντας ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πεπερασμένα. Πλέον, οι εκπρόσωποι του κλάδου καλούνται να αποφασίσουν αν θα οδηγηθούν σε εκτόνωση της κρίσης ή θα επιλέξουν κλιμάκωση του αγώνα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από διεξοδικό διάλογο και πλήρη αποτίμηση των νέων παρεμβάσεων, δεδομένου ότι μερίδα αγροτών διαμηνύει ότι δεν επαρκούν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ωστόσο από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι παραμένουν ανοιχτοί στον διάλογο, για την ώρα δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια παρεμβάσεων, ενώ το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με επιτροπή από τη Θεσσαλία, όπου και θα συζητηθούν εκτενώς τα προβλήματα της πληγείσας περιοχής.