Ο Βαγγέλης Ρωχάμης ή «πεταλούδας» γεννήθηκε το 1951 στην Εύβοια και πέθανε σήμερα, 6 Φεβρουαρίου, στα 73 του χρόνια, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Το όνομα του Βαγγέλη Ρωχάμη έχει ταυτιστεί με τις αποδράσεις. Έμεινε στη φυλακή 22 χρόνια και κατάφερε να αποδράσει πάνω από δέκα φορές. Τα σίδερα των φυλακών Κορυδαλλού, Χαλκίδας, Κέρκυρας και Αλικαρνασσού δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν και ο Ρωχάμης με τις θρυλικές αποδράσεις του έχτισε το δικό του «μύθο».

Ο Βαγγέλης Ρωχάμης έχει χαρακτηριστεί ως «μετρ» των αποδράσεων, με χαρακτηριστική την περίπτωση που δραπέτευσε ανοίγοντας τις πόρτες της φυλακής με κλειδιά που συγκέντρωνε για περίπου ένα χρόνο! Ο «πεταλούδας» ξεκίνησε σε μικρή ηλικία τη… δράση του και μάλιστα χωρίς κανείς να τον κατηγορήσει ότι ήταν επιθετικός, ανήκε, όμως, στην κατηγορία των «συναισθηματικά ψυχρών». Ο «πεταλούδας» ήταν γνήσιος γλεντζές, ο οποίος δε δίσταζε να διασκεδάσει στα μπουζούκια, ενώ οι Αρχές τον αναζητούσαν. Στις αποδράσεις του τον βοήθησαν φίλοι, ενώ στην απόκρυψή του βοήθησαν γυναίκες. Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό στα μέσα της δεκαετίας του ’80, οπότε η αστυνομία τον αναζητούσε με συντονισμένη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας και ο Ρωχάμης διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο, οι θαμώνες του οποίου δεν τον κατέδωσαν.

Καταδικάστηκε για ληστείες, κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, οπλοφορίες, οπλοχρησίες.

Η πρώτη του ληστεία

Η πρώτη του ληστεία σημειώθηκε σε ταχυδρομείο του χωριού του, στην Εύβοια, το 1976, σε ηλικία 25 ετών. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbeast, από τον αξιωματικό που τον συνέλαβε για πρώτη φορά, ο Ρωχάμης κατάφερε να ληστέψει μεγάλης αξίας γραμματόσημα από το χρηματοκιβώτιο του ταχυδρομείου στο Λευκαντί της Εύβοιας, χρησιμοποιώντας ένα σιδερένιο αντικείμενο. Τότε, οι Αρχές, φτάνοντας στο ταχυδρομείο, βρήκαν ένα σίδερο πεταμένο στην άκρη του οικοπέδου, το οποίο πρόσφατα είχε λυανθεί στην άκρη του. Έψαξαν, ρώτησαν και τελικά ενημερώθηκαν από σιδεράδικα της περιοχής για το ποιος τα είχε επισκεφθεί πρόσφατα, ζητώντας τη συγκεκριμένη εργασία. Έτσι κατέληξαν στον ύποπτο, που ήταν ο Ρωχάμης.

Ως γνήσιος γλεντζές, μετά τη ληστεία έφτασε στην Αθήνα και πήγε να συναντήσει μια φίλη του, για να βγουν στα μπουζούκια. Τελικά, οι έμπειροι αστυνομικοί, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις πληροφορίες, έφτασαν στα ίχνη του και τον συνέλαβαν σε μουσικό κέντρο στην περιοχή του Γαλατσίου. Είχε ξοδέψει πολλά λεφτά σε λουλούδια μέχρι να φτάσουν να τον συλλάβουν, ενώ είχε προλάβει να αγοράσει και πανάκριβα κοσμήματα στη συνοδό του.

Μετά τη σύλληψή του, δεν παραδέχτηκε τίποτα. Αντ’ αυτού, άρχισε να βρίζει και να γελά μπροστά στους αστυνομικούς, δείχνοντας πως όχι απλά δε μετάνιωσε για την πράξη του αλλά και θα το ξαναέκανε ευχαρίστως… Όπερ και εγένετο…