«Δεν θα τελούσα γάμο ομόφυλου ζευγαριού» επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος κατά τη διάρκεια σημερινών δηλώσεων του (24/1/2024) από τη Θεσσαλονίκη, όπου είπε και τα εξής: «Η Ελλάδα έχει τη δική της τοπική εκκλησιαστική αρχή, τη δική της εκκλησιαστική διοίκηση. Η Ιεραρχία της εκκλησίας της Ελλάδος έχει αποφανθεί, δεν νομίζω ότι είναι σωστό να εκφέρω εγώ οποιαδήποτε άλλη άποψη και να παρέμβω».

Οι συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν από το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και το γραφείο του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη.

Εισερχόμενος στο ΥΜΑΘ, ο Σεβασμιώτατος απάντησε σε ερώτηση για το νομοσχέδιο στην Ελλάδα περί του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την αρνητική θέση που πήρε η Εκκλησία της Ελλάδος. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δε νομίζω ότι στην Ελλάδα η συζήτηση είναι για τη βάπτιση των παιδιών, είναι για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Επομένως είναι άλλο θέμα».

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδόφορος

Επίσης, τόνισε πως ο ίδιος δε θα μπορούσε να τελέσει γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, λέγοντας: «Όχι βέβαια! Γάμο εκκλησιαστικό δεν μπορούμε να τελέσουμε. Αυτό είναι διδασκαλία της εκκλησίας μας».

Σχετικά με την τεκνοθεσία σχολίασε: «Εμείς είμαστε στην Αμερική και εκεί έχουμε διαφορετικά δεδομένα, διαφορετικές καταστάσεις και διαφορετική εκκλησιαστική αρχή».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής σχολίασε, επίσης, την ανακοίνωση του Αγίου Όρους για την απόφαση της Ιεράς Επιστασίας να μη γίνει επίσημη υποδοχή κατά την άφιξή του, λέγοντας: «Με τους ομογενείς, κληρικούς και λαϊκούς, που είμαστε ως προσκυνητές στο Άγιον Όρος, γίναμε δεκτοί επίσημα, πολύ εγκάρδια, κατά το Αγιορείτικο τυπικό από πέντε Αγιορείτικες Μονές, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Νομίζω ότι η σχέση της ομογένειας του εξωτερικού με το Άγιον Όρος είναι πολύ στενή και πολύ εγκάρδια και δεν υπάρχει λόγος να διαταραχτεί. Ούτε διαταράχθηκε».