Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την πρόθεσή της να κατασκευάσει φράχτη 12,5 χιλιομέτρων στα χερσαία σύνορα του Έβρου άσκησαν η κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» και η ΑΔΕΔΥ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

Οι ομιλητές χαρακτήρισαν «ρατσιστική» την απόφαση για την κατασκευή του φράχτη, σημειώνοντας πως όχι μόνο δεν θα αποτρέψει την είσοδο των μεταναστών, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, κυρίως παιδιά, που δεν θα καταφέρουν να τον περάσουν.

Κάλεσαν μάλιστα τους πολίτες να συμμετάσχουν στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιανουαρίου, στις 14:00, στα Προπύλαια και στη συναυλία που θα ακολουθήσει στον πολύπαθο Άγιο Παντελεήμονα.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι Παλαιστινίων και Αφγανών, τονίζοντας πως όσο το κράτος αρνείται να αντιμετωπίσει τα δίκαια αιτήματά τους, θα αυξάνονται οι απεργοί πείνας και τα ραμμένα στόματα.

Στο μεταξύ, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη δημιουργία φράχτη στον Έβρο υπενθυμίζει ότι ανάλογα ή και διαφορετικά μέτρα, που έχουν παρθεί στο παρελθόν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ουδέποτε κατάφεραν να λύσουν το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης. «Συνεπώς, θα έπρεπε πλέον να γίνει κατανοητό ότι όσο υπάρχουν σε διάφορα σημεία του πλανήτη πόλεμοι, εμφύλιες συρράξεις, ανελεύθερα καθεστώτα, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανέχεια, οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να μεταναστεύουν αναζητώντας προστασία και ένα καλύτερο μέλλον. Κανένας φράχτης, τείχος ή οποιοδήποτε άλλο μέσο δεν πρόκειται να τους αποτρέψει όταν ξέρουν πως αν παραμείνουν στις εστίες τους δεν έχουν μέλλον και δεν μπορούν να επιβιώσουν. Το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει ένας τέτοιος φράχτης είναι να θέσει περισσότερες ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με τη ναρκοθέτηση του Έβρου».