Για τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της διαδικασίας παροχής ασύλου που εισάγεται στις 11 Ιανουαρίου προς ψήφιση στη Βουλή, αποτελεί το μεσοπρόθεσμο μέσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real» και απαντώντας εμμέσως στις επικρίσεις για τη δημιουργία φράκτη στον Έβρο, σημείωσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία μαζί με αποφασιστικότητα. «Νομίζω ότι η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων που δεν παραβιάζει ούτε διεθνείς συνθήκες, ούτε ανθρώπινα δικαιώματα και σέβεται την αξιοπρέπεια των ανθρώπων κάθε φυλής, χρώματος και προέλευσης είναι μια επιλογή της κυβέρνησης που δεν είναι διαπραγματεύσιμη».

Σε ό,τι αφορά το φράκτη τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είπε ποτέ ότι αυτή η απόφαση για τη δημιουργία του φράχτη στον Έβρο είναι η πανάκεια που θα λύσει το πρόβλημα και ως δια μαγείας θα εξαλείψει το πρόβλημα διαχείρισης μεταναστευτικών ροών στη χώρα.

«Αντιθέτως, αδικείται η προσπάθεια που κάνουμε όταν η συζήτηση δυστυχώς περιστρέφεται μόνο γύρω από το φράχτη και μόνο τις τελευταίες μέρες».

Για την παροχή ασύλου ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι «κάνουμε μια υπηρεσία αυτοτελή με κεντρική υπηρεσία, με περιφερειακές υπηρεσίες, με διερμηνείς, με πολιτικούς επιστήμονες, με κοινωνιολόγους που μπορούν να διαπιστώσουν την προέλευση, την αλήθεια των ισχυρισμών» και σημείωσε ότι στη «χώρα μας θα μείνουν όσοι μετανάστες έχουν νόμιμες προϋποθέσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα φύγουν».