Σάλος έχει προκαλέσει η προσβλητική συμπεριφορά που είχε οδηγός λεωφορείου απέναντι σε έναν επιβάτη με αναπηρία, τον νεαρό Χρήστο. «Το πήρα στην πλάκα στην αρχή» λέει ο άνδρας με κινητικά προβλήματα που κυκλοφορεί με αμαξίδιο ενώ ΟΑΣΑ και ΟΣΥ, με κοινή τους ανακοίνωση, καταδικάζουν το μισαναπηρικό επεισόδιο και σημειώνουν ότι ο οδηγός θα περάσει από πειθαρχικό έλεγχο.

Ο Χρήστος Μελέτης είναι ένα άτομο με κινητικά προβλήματα το οποίο δραστηριοποιείται στα social media και πριν από λίγες ημέρες θέλοντας να δείξει τα όσα βίωσε σε ένα λεωφορείο που μπήκε για να μετακινηθεί ανέβασε το σχετικό βίντεο στο Tik Tok.

Ο επιβάτης με αναπηρία θέλησε να επιβιβαστεί σε λεωφορείο αλλά η ειδική η ράμπα δεν λειτουργούσε. Έτσι ρώτησε τον οδηγό τι συμβαίνει και εκείνος του απάντησε: «Δεν έχεις βοηθό ρε; Άσε θα σε βοηθήσω εγώ».

Στη συνέχεια ο Χρήστος του απάντησε «όχι, βγαίνω μόνος μου έξω» και τότε ο οδηγός του λεωφορείου ακούγεται, ανάμεσα σε άλλα, να του λέει: «Γιατί; Γιατί πας έξω; Να μην βγαίνεις αφού δεν μπορείς».

Στο Πειθαρχικό ο οδηγός

Ο οδηγός, ηλικίας 60 ετών, αναμένεται να περάσει από Πειθαρχικό για τη συμπεριφορά του ενώ ο Χρήστος σήμερα, Δευτέρα (25/9) θα βρεθεί με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σταϊκούρα, προκειμένου να συζητήσουν για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στους δρόμους της Αθήνας.

«Κινδυνεύει η ζωή μου»

Ο Χρήστος μίλησε στο MEGA για το περιστατικό και σε δηλώσεις του που προβλήθηκαν από την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» είπε: «Το πήρα στην πλάκα στην αρχή, γέλασα, αλλά φάνηκε ότι δεν ήταν για πλάκα. Δεν σοκαρίστηκα, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν συνέχεια και τα λεωφορεία είναι μη προσβάσιμα. Η εκπαίδευση των οδηγών σε αυτά τα ζητήματα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για ανάπηρα άτομα».

«Είναι δύσκολο να πάω ακόμα και για έναν καφέ με τους φίλους μου, κυκλοφορώ και έχω παντού φωτάκια γιατί δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και κινδυνεύει η ζωή μου», συμπλήρωσε.

Τι αναφέρουν ΟΑΣΑ και ΟΣΥ

«Οι διοικήσεις των ΟΑΣΑ και ΟΣΥ λαμβάνοντας γνώση για περιστατικό απρεπούς και καταδικαστέας συμπεριφοράς οδηγού σε επιβάτη με αναπηρικό αμαξίδιο, έδωσαν εντολή για τις προβλεπόμενες ενέργειες σχετικά με τον πειθαρχικό έλεγχο του εμπλεκόμενου οδηγού», τονίζεται σε ανακοίνωση μετά την καταγγελία.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «ενεργοποιήθηκαν ήδη οι διαδικασίες για τον εντοπισμό του εν λόγω υπαλλήλου, προκειμένου να κληθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Προσβλητικές συμπεριφορές όπως αυτή, όχι μόνο δεν συνάδουν με τις αρχές του ομίλου Αστικών Συγκοινωνιών (η ΟΣΥ διαθέτει μόνιμη Υπηρεσία εξυπηρέτησης πολιτών με αναπηρία, ενώ αναπτύσσει συγκεκριμένο σχέδιο εξυπηρέτησης όλων των επιβατών που έχουν κινητικά προβλήματα), αλλά είναι καταδικαστέες και θα έχουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις».