Όσοι λατρεύετε το ψήσιμο, είτε σε παραδοσιακή ψησταριά με κάρβουνα είτε σε πιο μοντέρνα με αέριο, σίγουρα θα έχετε βρει τεχνικές και τρόπους για να βελτιώσετε το ψήσιμό σας.

Ωστόσο, κανείς δεν είναι αλάθητος και ακόμη και οι καλύτεροι ψήστες κάνουν λάθη! Δείτε ποια είναι αυτά, σύμφωνα με το marthastewart.com και όσα δήλωσαν σε αυτό επαγγελματίες του χώρου, και δείτε πώς μπορείτε να τα αποφύγετε για ένα επιτυχημένο μπάρμπεκιου

Παραγεμίζετε την ψησταριά

Ο Derek Wolf, ιδρυτής του overthefirecooking.com παροτρύνει τους επίδοξους ψήστες να αποφεύγουν το φόρτωμα της σχάρας. «Αυτό που θα συμβεί στην πραγματικότητα στην περίπτωση που γεμίσετε την ψησταριά σας είναι ότι το φαγητό θα ψηθεί αλλά όχι σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία», λέει. Για να το αποφύγετε αυτό, μαγειρεύετε σε παρτίδες ανάλογα με τις ανάγκες. Για παράδειγμα, το κρέας που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ψηθεί σωστά το βάζετε πρώτο στην ψησταριά (στήθος κοτόπουλο, παϊδάκια, ολόκληρο κοτόπουλο) και εκείνα που χρειάζονται λιγότερο χρόνο ψησίματος (μπριζόλες, γαρίδες, λαχανικά) να μπαίνουν στη σχάρα προς το τέλος του ψησίματος.

Βάζετε το κρέας κρύο στην ψησταριά

Όταν ψήνετε στο μπάρμπεκιου ή το γκριλ, σύμφωνα με τον σεφ Laurent Tourondel, ιδιοκτήτη του Chef Laurent Tourondel Hospitality, «είναι ζωτικής σημασίας το κρέας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι παγωμένο κατευθείαν από το ψυγείο», λέει, σημειώνοντας ότι αυτό θα επιτρέψει ένα πιο ομοιόμορφο ψήσιμο. «Αν το κρέας είναι κρύο όταν τοποθετείται στη σχάρα, τότε το εξωτερικό θα ψηθεί πολύ πιο γρήγορα από το εσωτερικό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καμένο, όσο και σε μη καλά ψημένο κρέας», λέει.

Δεν δίνετε προσοχή στη θερμοκρασία

Η παρακολούθηση και η διαχείριση της θερμοκρασίας της ψησταριάς αποτελεί το κλειδί, αν θέλετε να ψήσετε σωστά το κρέας σας. Η Amy Mills, ιδιοκτήτρια του 17th Street Barbecue και συγγραφέας των βιβλίων «Peace, Love, and Barbecue» και «Praise the Lard», λέει ότι το πιο συνηθισμένο λάθος στη σχάρα είναι η αδυναμία διαχείρισης της φωτιάς.

«Πάντα θα διαχειρίζεστε τη φωτιά καθ’ όλη τη διάρκεια του ψησίματος και πάντα θα υπάρχουν μεταβλητές που επηρεάζουν την ικανότητά σας να διατηρήσετε σταθερή θερμοκρασία, όπως η ίδια η σχάρα, ο καιρός, η ποιότητα του αέρα, η μάρκα του κάρβουνου κ.α.», λέει η Mills και συμπληρώνει πως «Η χρήση της χαμηλότερης θερμοκρασίας που μπορείτε να διατηρήσετε σταθερά και η υπομονή κατά τη διάρκεια της ψησίματος είναι ζωτικής σημασίας για ένα επιτυχημένο μπάρμπεκιου».