Πριν αρχίσετε να σχεδιάζετε το πρώτο καλοκαιρινό μπάρμπεκιου, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίσετε πολύ καλά την ψησταριά σας -αερίου ή με κάρβουνα. Ακόμη και αν καθαρίσατε τη σχάρα πριν την απομακρύνετε από τη βεράντα ή την αυλή για το χειμώνα, είναι σημαντικό να ξεκινάτε κάθε νέα σεζόν με έναν σχολαστικό καθαρισμό.

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε; Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για αστραφτερό μπάρμπεκιου.

Κάψτε τη σχάρα

Γκριλ

Για να καθαρίσετε μια ψησταριά ξεκινήστε ανάβοντας την και αφήνοντάς την να φτάσει σε πλήρη θερμοκρασία. Περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά, ώστε η υψηλή θερμοκρασία να κάψει τυχόν κολλημένα τρόφιμα ή λίπη και στη συνέχεια, βουτήξτε τη συρμάτινη βούρτσα σε έναν κουβά με ζεστό, σαπουνόνερο και τρίψτε όλο τον άνθρακα από τις σχάρες. Στη συνέχεια, κλείστε το αέριο ή περιμένετε να σβήσει η φωτιά, αποσυνδέστε και αφαιρέστε τη δεξαμενή προπανίου. Αφήστε τη σχάρα να κρυώσει εντελώς.

Για τις ψησταριές με κάρβουνο, απλά αδειάστε τις παλιές μπριγκέτες κάρβουνου σε ένα μεταλλικό δοχείο. Στη συνέχεια, απομακρύνετε τυχόν κολλημένη σκόνη και υπολείμματα κάρβουνου.

Μουλιάστε τη σχάρα

Μόλις η ψησταριά κρυώσει, αφαιρέστε όλες τις σχάρες και τις ράβδους αρωματισμού (σε περίπτωση που έχετε ψησταριά αερίου) και βυθίστε τις εντελώς σε μια μεγάλη λεκάνη με ζεστό, σαπουνόνερο. Αφήστε τις να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά. Αφαιρέστε οτιδήποτε άλλο από τη σχάρα που μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε, όπως τα κουμπιά ελέγχου των καυστήρων, τις σχάρες θέρμανσης και τους δίσκους λίπους. Οι σωλήνες των καυστήρων στις περισσότερες ψησταριές αερίου είναι, επίσης, αφαιρούμενοι. Η απογύμνωση της σχάρας με αυτόν τον τρόπο θα διευκολύνει πολύ τον καθαρισμό της.

Τρίψτε τα πάντα

Αφού μουλιάσουν οι σχάρες και τα πάνελ, βγάλτε τα και τρίψτε τα με τη συρμάτινη βούρτσα. Για πραγματικά επίμονες ακαθαρσίες, αναμείξτε μια πάστα από λευκό ξύδι και μαγειρική σόδα και εφαρμόστε την απευθείας στα χειρότερα κολλημένα κομμάτια. Ξεπλύνετε όλες τις επιφάνειες καλά, φροντίζοντας να στεγνώσετε καλά τις σχάρες από χυτοσίδηρο για να αποφύγετε τη σκουριά.

Πλύνετε και σκουπίστε

Αδειάστε τον κουβά από το βρώμικο νερό και, στη συνέχεια, ξαναγεμίστε τον με καθαρό νερό και μερικές σταγόνες σαπούνι πιάτων. Τρίψτε ολόκληρο το εξωτερικό μέρος της σχάρας χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σφουγγάρι κουζίνας -από τη μαλακή πλευρά για να αποφύγετε τις γρατσουνιές. Αφού πλύνετε το εξωτερικό της σχάρας, χρησιμοποιήστε εξαιρετικά απορροφητικές πετσέτες μικροϊνών για να σκουπίσετε και να στεγνώσετε όλες τις επιφάνειες.