Είναι γεγονός πως αν είσαι αρχάριος στο μπάρμπεκιου, δεν μπορείς να μαγειρέψεις με ακρίβεια χωρίς να ξέρεις τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται κάθε φορά. Αυτό μας λέει ο γκουρού της ψησταριάς, Steven Raichlen, στο Barbecue Bible του.

Δύο είναι οι σημαντικοί αριθμοί εδώ, κατά τον Raichlen πάντα, η θερμοκρασία στην ψησταριά και η θερμοκρασία στη σχάρα.

Αν λοιπόν κάνεις τα πρώτα σου βήματα στον συναρπαστικό κόσμο των ψητών, η αγορά ενός θερμομέτρου είναι επιβεβλημένη.

Αυτές είναι οι βασικές θερμοκρασίες μιας ψησταριάς και να για τι χρησιμοποιείται η καθεμιά:

Χαμηλή θερμοκρασία (107-121 βαθμοί Κελσίου): Για κάπνισμα και πραγματικό μπάρμπεκιου, μας λέει ο Raichlen, κατάλληλη για παϊδάκια, χοιρινή σπάλα, ολόκληρο γουρούνι, αρνί ή κατσίκι.

Χαμηλή προς μεσαία θερμοκρασία (135-148 βαθμοί Κελσίου): Πραγματικό μπάρμπεκιου και όχι άμεσο ψήσιμο. Ιδανικό για παϊδάκια και χοιρινή σπάλα.

Μεσαία θερμοκρασία (162-176 βαθμοί Κελσίου): Κατάλληλη για ψήσιμο πάνω ή δίπλα στη φωτιά. Ιδανική για πουλερικά, φιλέτα, ολόκληρα ψάρια και λαχανικά όπως τα κρεμμύδια, το λάχανο και το κουνουπίδι.

Μεσαία προς υψηλή θερμοκρασία (190-204 βαθμοί Κελσίου): Για άμεσο ή έμμεσο ψήσιμο. Κατάλληλη για κοτόπουλο σε κομμάτια, μεγάλα λαχανικά και συγκεκριμένους τύπους ψαριού (όπως η γλώσσα).

Υψηλή θερμοκρασία (232-315 βαθμοί Κελσίου): Για ψήσιμο δίπλα από τα κάρβουνα (έμμεσος τρόπος) και κατάλληλο για μπριζόλες, παϊδάκια, φιλέτα ψαριού, πίτσα, στήθος κοτόπουλου και μικρότερα λαχανικά ή και φρούτα.

Πολύ υψηλή θερμοκρασία (340 βαθμοί Κελσίου ή υψηλότερα): Για άμεσο ψήσιμο, δίνοντας χρώμα σε μπριζόλες και παϊδάκια…