Κάποιοι μπορεί να γνωρίζετε ήδη ότι το λευκό ξίδι είναι θαυματουργό για διάφορες δουλειές του σπιτιού, ωστόσο αυτό που δεν γνωρίζετε σίγουρα είναι ότι μπορείτε να το επιλέξετε και για το πλύσιμο των ρούχων σας.

Ο τρόπος με τον οποίο πλένετε τα ρούχα, τα σεντόνια και τις πετσέτες σας είναι πραγματικά πολύ σημαντικός, επειδή περιβάλλεστε με αυτά τα υφάσματα όλη την ημέρα. Έτσι, όταν χρησιμοποιείτε σκληρές χημικές ουσίες για να καθαρίσετε τα ρούχα σας, αυτές οι ίδιες χημικές ουσίες θα αγγίζουν το δέρμα σας, προκαλώντας πιθανώς ακόμη και αλλεργική αντίδραση, αναφέρει το Healthline.

Επιπλέον, αυτές οι σκληρές χημικές ουσίες αποστραγγίζονται από το πλυντήριό σας και μολύνουν το περιβάλλον -ενδεχομένως για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το SF Gate. Δείτε, λοιπόν, για ποιο λόγο το λευκό ξίδι θεωρείται «πολυεργαλείο» για το πλύσιμο των ρούχων και γιατί πρέπει να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε κι εσείς.

λευκό ξίδι πλύσιμο ρούχων

Το λευκό ξύδι είναι ένα πραγματικό «πολυεργαλείο» για το πλύσιμο των ρούχων

Μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε τα περισσότερα από τα προϊόντα στο πλυσταριό σας με αποσταγμένο λευκό ξύδι. Πρώτον, λειτουργεί εξαιρετικά ως μια απλή εναλλακτική λύση για το απορρυπαντικό ρούχων, επειδή εξουδετερώνει τις οσμές, έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και βοηθά στην απομάκρυνση της βρωμιάς από τα ρούχα χαλαρώνοντας τα άλατα ψευδαργύρου και το χλωριούχο αλουμίνιο, σύμφωνα με το Healthline. Απλώς προσθέστε μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι στη θέση του απορρυπαντικού στο πλυντήριό σας και εκτελέστε την πλύση όπως συνήθως.

Πρόπλυση με λευκό ξύδι

Για να αντιμετωπίσετε τους έντονους λεκέδες στα ρούχα, φτιάξτε ένα διάλυμα πρόπλυσης αναμειγνύοντας 3,5 λίτρα νερό με ένα φλιτζάνι ξίδι. Εφαρμόστε αυτό το μείγμα σε ένα καθαρό πανί και τρίψτε το απαλά στον λεκέ ή ρίξτε το διάλυμα απευθείας πάνω στα ρούχα. Στη συνέχεια, πλύνετε όπως συνήθως.

λευκό ξίδι πλύσιμο ρούχων

Επαναφορά χρώματος και φωτεινότητας

Το αγαπημένο σας λευκό μπλουζάκι έχει χάσει τη λάμψη του και το καθάριο λευκό του, αποκτώντας μια κιτρινωπή όψη; Φωτίστε το ανακατεύοντας ένα υποκατάστατο χλωρίνης που περιέχει μισό φλιτζάνι ξίδι, μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού και 1 κουταλιά της σούπας βόρακα. Προσθέστε το στο πλυντήριο με τα λευκά σας και πλύνετε όπως συνήθως.

Πλύση καινούριων ρούχων

Εάν είστε από εκείνους που πρέπει οπωσδήποτε να πλένουν τα καινούργια τους ρούχα πριν τα φορέσουν, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε λευκό ξίδι, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από χημικές ουσίες. Απλώς προσθέστε μισό φλιτζάνι στο νερό πλύσης και είστε έτοιμοι. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί, επίσης, να αποτρέψει το χνούδι και τις τρίχες από τα κατοικίδιά σας να κολλήσουν στα ρούχα σας.