Υλικά

  • 1 ματσάκι φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό (200 γραμμάρια)
  • 80 γρ. παρμεζάνα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 60 γρ. κουκουνάρι
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • ½ κ. γλ. ζάχαρη (προαιρετικά)
  • ½ κ. γλ. αλάτι
  • ½ κ. γλ. πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1
Λιώστε αρχικά το σκόρδο στο γουδί ή συνθλίψτε το με ένα πιρούνι ή κουτάλι αφού το ψιλοκόψετε.
Βήμα 2
Βάλτε για λίγο το κουκουνάρι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσει, ανακατεύοντας συνέχεια και ρίξτε το στο μπολ ή το μίξερ μαζί με την φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.
Βήμα 3
Πλύνετε και στεγνώστε καλά τα φύλλα του βασιλικού και φροντίστε να απομακρύνετε τα κοτσάνια, για να μην πικρίσει η σάλτσα.
Βήμα 4
Περάστε τα από το μίξερ για να πολτοποιηθούν και προσθέστε τα στο μπολ. Χτυπήστε όλα τα υλικά καλά στο γουδί.
Βήμα 5
Προσθέστε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο στο μπολ ή το μίξερ και χτυπήστε -ή ανακατέψτε αντίστοιχα- μέχρι το μείγμα να αποκτήσει υφή πάστας.
Βήμα 6
Προς το τέλος της διαδικασίας, ρίξτε το αλάτι, το πιπέρι και την ζάχαρη (προαιρετικά) και χτυπήστε ακόμη μια φορά.
Βήμα 7
Βάλτε τη σάλτσα πέστο σε ένα γυάλινο βάζο και αποθηκεύστε την στο ψυγείο. Για να διατηρηθεί φρέσκια, καλύψτε την με ελαιόλαδο.
Βήμα 8
Μπορείτε με αυτή να σερβίρετε τα ζυμαρικά, το φιλέτο σολομού, τα μοσχαρίσια φιλετάκια ή να φτιάξετε μπρουσκέτες.
TAGS