Τα αυγά είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, περιέχοντας σχεδόν όλα τα απαραίτητα για τον άνθρωπο συστατικά, όπως βιταμίνη Α, φολικό οξύ, βιταμίνες Β2, Β5, Β6 και Β12, φώσφορο, σελήνιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, αλλά και βιταμίνες Α, D και K. Αν και περιέχουν χοληστερίνη, η κατανάλωσή τους δεν επηρεάζει τη χοληστερίνη του αίματός μας, όπως πιστεύαμε τόσα χρόνια. Αντιθέτως, η κατανάλωση αυγού έχει συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, τα αυγά συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων πηγών χολίνης, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των ανθρώπινων κυττάρων και του εγκεφάλου.

Η παρακάτω συνταγή είναι ιδανικό βραδινό σε συνδυασμό με λίγο καρότο με ξύδι, αλλά αν θέλετε να χάσετε βάρος, μπορεί να λειτουργήσει τέλεια και ως μεσημεριανό μαζί με μια φρέσκια σαλάτα.

Υλικά (1 μερίδα)

  • 2 φέτες ψωμί του τοστ (προτιμήστε ιδανικά ολικής άλεσης ή Ζέας ή σίκαλης)
  • 1 βραστό αυγό
  • 1 κ.γ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1-2 κ.σ. αγγούρι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ελάχιστο φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • λίγη πρασινάδα, ψιλοκομμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Ψιλοκόβουμε το αγγούρι, το κρεμμύδι, τον άνηθο και την πρασινάδα.
  • Βήμα 2: Σε ένα μπολ, λιώνουμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού το αυγό και στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι και τη μουστάρδα.
  • Βήμα 3: Συνεχίζουμε προσθέτοντας το κρεμμύδι, το αγγούρι, την πρασινάδα, τον άνηθο και το αλατοπίπερο.
  • Βήμα 4: Παράλληλα, φρυγανίζουμε το ψωμί και όταν είναι έτοιμο, γεμίζουμε με την αυγοσαλάτα και απολαμβάνουμε.

Διατροφική αξία

  • Ενέργεια: 280 kcal
  • Υδατάνθρακες: 29,8 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 19,3 γρ.
  • Λιπαρά: 7,7 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 2,2 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI