Ποσοστιαία το 65% μιας ποσότητας μαγειρεμένου ρεβιθιού μεταφράζεται ως υδατάνθρακας και το υπόλοιπο ως υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη. Τα ρεβίθια είναι σπουδαία πηγή βιταμίνης του συμπλέγματος Β, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου. Σε περίπτωση χορτοφαγίας ή νηστείας, αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας με πολλές φυτικές ίνες. Για ένα εύκολο και γρήγορο, πρωτεϊνικό, φυτικής προέλευσης σνακ, ψήστε τα στον φούρνο για 15-20’ με καρυκεύματα της επιλογής σας.
Υλικά (2 μερίδες)
- 160 γρ. (3/4 κούπας) ρεβίθια βρασμένα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 250 γρ. (4 κούπες) ανάμεικτο μαρούλι
- 300 γρ. (2,5 κούπες) αγγούρι, κομμένο σε κύβους
- 300 γρ. (2 κούπες) ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 3-4 κ.σ. κολοκυθόσπορο
- 50 γρ. φέτα με λιγότερα λιπαρά / αλάτι σε κυβάκια
Για το ντρέσινγκ
- 2 κ.σ. ταχίνι ολικής άλεσης
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
- 1/2 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Βάζουμε τα βρασμένα ρεβίθια σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κύμινο, την πάπρικα και λίγο αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Βήμα 2: Σε ένα μπολ, βάζουμε το μαρούλι μαζί με τα ντοματίνια και το αγγούρι.
- Βήμα 3: Σε ένα δεύτερο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ.
- Βήμα 4: Στο μπολ με το μαρούλι, προσθέτουμε τα ρεβίθια, τον κολοκυθόσπορο, το τυρί και το ντρέσινγκ. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 370 kcal
- Υδατάνθρακες: 15,3 γρ.
- Πρωτεΐνη: 21,2 γρ.
- Λιπαρά: 11,7 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,8 γρ.
- Φυτικές ίνες: 5,6 γρ.