Ποσοστιαία το 65% μιας ποσότητας μαγειρεμένου ρεβιθιού μεταφράζεται ως υδατάνθρακας και το υπόλοιπο ως υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη. Τα ρεβίθια είναι σπουδαία πηγή βιταμίνης του συμπλέγματος Β, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου. Σε περίπτωση χορτοφαγίας ή νηστείας, αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας με πολλές φυτικές ίνες. Για ένα εύκολο και γρήγορο, πρωτεϊνικό, φυτικής προέλευσης σνακ, ψήστε τα στον φούρνο για 15-20’ με καρυκεύματα της επιλογής σας.

Υλικά (2 μερίδες)

  • 160 γρ. (3/4 κούπας) ρεβίθια βρασμένα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 250 γρ. (4 κούπες) ανάμεικτο μαρούλι
  • 300 γρ. (2,5 κούπες) αγγούρι, κομμένο σε κύβους
  • 300 γρ. (2 κούπες) ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 3-4 κ.σ. κολοκυθόσπορο
  • 50 γρ. φέτα με λιγότερα λιπαρά / αλάτι σε κυβάκια

Για το ντρέσινγκ

  • 2 κ.σ. ταχίνι ολικής άλεσης
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
  • 1/2 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Βάζουμε τα βρασμένα ρεβίθια σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κύμινο, την πάπρικα και λίγο αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Βήμα 2: Σε ένα μπολ, βάζουμε το μαρούλι μαζί με τα ντοματίνια και το αγγούρι.
  • Βήμα 3: Σε ένα δεύτερο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ.
  • Βήμα 4: Στο μπολ με το μαρούλι, προσθέτουμε τα ρεβίθια, τον κολοκυθόσπορο, το τυρί και το ντρέσινγκ. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 370 kcal
  • Υδατάνθρακες: 15,3 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 21,2 γρ.
  • Λιπαρά: 11,7 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,8 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 5,6 γρ.