Υλικά

  • 4 φιλέτα σολομού (περίπου 150-200 γρ. το καθένα)
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1/4 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
  • 2 κ. σ. βούτυρο
  • 1 κ. σ. μέλι (προαιρετικά)
  • 2 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Αλατοπιπερώστε τα φιλέτα σολομού και από τις δύο πλευρές.
  2. Ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή φωτιά.
  3. Τοποθετήστε τα φιλέτα σολομού στο τηγάνι, με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω (αν υπάρχει δέρμα), και μαγειρέψτε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν στο επιθυμητό σημείο.
  4. Αφαιρέστε τον σολομό από το τηγάνι και τοποθετήστε τον σε ένα πιάτο, καλύπτοντάς τον με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστός.
  5. Στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Σοτάρετε το σκόρδο για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα και να βγάζει το άρωμά του.
  6. Προσθέστε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών και το μέλι (αν χρησιμοποιήσετε). Ανακατέψτε καλά και αφήστε να βράσει για 2-3 λεπτά, μέχρι να μειωθεί η σάλτσα ελαφρώς.
  7. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στη σάλτσα.
  8. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατέψτε.
  9. Τοποθετήστε τα φιλέτα σολομού πίσω στο τηγάνι με τη σάλτσα για να ζεσταθούν ξανά, ρίχνοντας λίγη από τη σάλτσα πάνω από κάθε φιλέτο.
  10. Σερβίρετε τον σολομό ζεστό, γαρνιρισμένο με φέτες λεμονιού και επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό.