Υλικά
- 4 φιλέτα σολομού (περίπου 150-200 γρ. το καθένα)
- 3 κ. σ. ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- Χυμό από 2 λεμόνια
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1/4 φλ. τσαγιού ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
- 2 κ. σ. βούτυρο
- 1 κ. σ. μέλι (προαιρετικά)
- 2 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Αλάτι και πιπέρι
- Φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Αλατοπιπερώστε τα φιλέτα σολομού και από τις δύο πλευρές.
- Ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή φωτιά.
- Τοποθετήστε τα φιλέτα σολομού στο τηγάνι, με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω (αν υπάρχει δέρμα), και μαγειρέψτε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν στο επιθυμητό σημείο.
- Αφαιρέστε τον σολομό από το τηγάνι και τοποθετήστε τον σε ένα πιάτο, καλύπτοντάς τον με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστός.
- Στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Σοτάρετε το σκόρδο για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα και να βγάζει το άρωμά του.
- Προσθέστε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών και το μέλι (αν χρησιμοποιήσετε). Ανακατέψτε καλά και αφήστε να βράσει για 2-3 λεπτά, μέχρι να μειωθεί η σάλτσα ελαφρώς.
- Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στη σάλτσα.
- Προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατέψτε.
- Τοποθετήστε τα φιλέτα σολομού πίσω στο τηγάνι με τη σάλτσα για να ζεσταθούν ξανά, ρίχνοντας λίγη από τη σάλτσα πάνω από κάθε φιλέτο.
- Σερβίρετε τον σολομό ζεστό, γαρνιρισμένο με φέτες λεμονιού και επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό.