Η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει μετά το έκτο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι τιμές κινούνται θετικά, ειδικά για το αμερικανικό αργό, το οποίο ενισχύεται 2,8% ή 2,9 δολάρια, στα 105 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent με ίδια κέρδη φτάνει στα 107 δολάρια.

Παρόλα αυτά, το bloomberg.com σημειώνει ότι αυξάνονται οι ανησυχίες για την προσφορά, καθώς παρατηρήθηκαν μειώσεις στα αποθέματα αργού και καυσίμων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,5 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα έως τις 29 Απριλίου. Μάλιστα, η πτώση ήταν αρκετά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση κατά 800.000 βαρέλια, που προβλεπόταν σε δημοσκόπηση που έκανε το Reuters.

Ακόμη, σύμφωνα με την Καρολάιν Μπέιν, επικεφαλής αναλύτρια της Capital Economics, ο παγκόσμιος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της μεταποίησης συρρικνώθηκε τον Απρίλιο για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020. «Η μεγάλη εικόνα είναι σαφώς αρνητική για τη ζήτηση εμπορευμάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «ενώ οι περιορισμοί της προσφοράς μπορεί να διατηρήσουν τις τιμές των εμπορευμάτων υψηλές για κάποιο χρονικό διάστημα, πιστεύουμε ότι η υποτονική ζήτηση θα επηρεάσει τις περισσότερες τιμές αργότερα φέτος και το 2023».