Πολυσύνθετο έργο προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών, ένα μοναδικό «εγχείρημα» τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χαρακτήρισε την ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων, η οποία τέθηκε το πρωί σε λειτουργία, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Είναι ένα πολυσύνθετο έργο προς όφελος και της οικονομίας και των πολιτών. Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε λύσεις για τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες θέλουν να είναι συνεπείς, οι οποίες μπορούν να είναι βιώσιμες και οι οποίες εάν ρυθμίσουν τα χρέη τους θα μπορούν να επανεκκινήσουν τη δραστηριότητά τους, να πληρώσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους -των ρυθμισμένων και των τρεχουσών -και έτσι να σύρουν το άρμα της οικονομίας προς την ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε δε ότι «είναι η πρώτη φορά που κάθονται στο ίδιο τραπέζι το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες, οι τρεις μεγάλοι πιστωτές με σκοπό να βρουν κοινή λύση, αμοιβαία επωφελή και για τους ίδιους και για εμάς και για τον οφειλέτη». Σημείωσε επίσης ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να βρεθεί «και μια αυτοματοποιημένη λύση για τις μικρές οφειλές (δηλαδή από 20.000 έως 50.000 ευρώ)», έτσι ώστε να απελευθερωθεί και διοικητικός χρόνος για να δοθεί έμφαση στις πιο σημαντικές υποθέσεις, οι οποίες θα χρειαστούν και ειδική προσοχή.

Όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, «προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο έτσι ώστε και το πνεύμα του νόμου να εξυπηρετηθεί, αλλά και να βρεθεί μια λύση η οποία θα είναι διαφανής, σχετικά απλή και επωφελής για όλους χωρίς να σπαταλάμε δυνάμεις στις περιπτώσεις αυτές και να τις αφιερώσουμε στις πιο δύσκολες και μεγάλες υποθέσεις».

Επισήμανε δε ότι το πρώτο διάστημα η πλατφόρμα θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα. «Θα δούμε πώς πάμε πάντως. Είμαστε και εμείς έτοιμοι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχει αυτό το project, το οποίο τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μοναδικό, δεν έχει ξανασυμβεί σε τέτοια έκταση όπως το σχεδιάζουμε και όπως το εφαρμόζουμε εμείς» σημείωσε.

Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ακόμη: «βλέπουμε πολύ θετικά αυτό το εγχείρημα. Ελπίζουμε ότι θα δώσει την ανάσα που απαιτείται, έτσι ώστε και αυτά που πραγματικά μπορούν να πληρωθούν, να πληρωθούν, να διασφαλίσουμε βεβαίως τα συμφέροντα του Δημοσίου από περιπτώσεις καταχρηστικής εφαρμογής, αλλά ο στόχος είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι βιώσιμες μπορούν εάν ρυθμιστούν τα χρέη τους να “ξαναπάρουν” μπροστά, όλοι θα ωφεληθούμε από αυτό».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.