Απάτη τύπου «καρουζέλ» φαίνεται πως είχε στηθεί σε υποκατάστημα συστημικής Τράπεζας στην Αργυρούπολη με τους εμπλεκόμενους να έχουν καταφέρει να ζημιώσουν το Δημόσιο μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Βασικός ενορχηστρωτής φέρεται να είναι ο διευθυντής του εν λόγω υποκαταστήματος με την Αρχή κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες να έχει βάλει τις δραστηριότητες του στο μικροσκόπιο.

Όλα φαίνεται να έγιναν με την παρακίνηση επιχειρηματία αρμενικής καταγωγής και σε συνεργασία με δυο λογιστικά γραφεία.

Ο διευθυντής του υποκαταστήματος της τράπεζας έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα καθώς τα ποσά που διακινήθηκαν μέσω του υποκαταστήματος και των εικονικών τιμολογίων των ψεύτικων εταιρειών είναι τεράστια.

Η Αρχή κατά του «ξεπλύματος» ερευνά το πού έχουν καταλήξει τα χρήματα και εξετάζει την τέλεση αδικημάτων όπως αυτά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αλλά και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Η Αρχή έχει ήδη προβεί ήδη σε δεσμεύσεις Τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και ακινήτων, προσώπων που έχουν εντοπιστεί ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα του ευρύτερου τραπεζικού χώρου.

Οι εταιρείες – φαντάσματα

Στην απάτη τύπου «καρουζέλ», σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έχουν διαδραματίσει δύο λογιστικά γραφεία, ένα στον Πειραιά και ένα στη Νέα Ιωνία, τα οποία έφτιαχναν τις εταιρείες «φαντάσματα», μεθόδευαν την έκδοση εικονικών τιμολογίων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και προμηθεύονταν τα μπλοκ επιταγών από το υποκατάστημα της επίμαχης Τράπεζας.

Στις εικονικές εταιρείες υπήρχαν καταθέσεις με συχνή ροή μεγάλων εμβασμάτων από το εξωτερικό, τα οποία «σήκωναν» στη συνέχεια με πλαστά πληρεξούσια και εξουσιοδοτήσεις που χορηγούσαν τα λογιστικά γραφεία ή μέσω επιταγών.

Με την αποκάλυψη της υπόθεσης το λογιστικό γραφείο του Πειραιά «ανέστειλε» τη λειτουργία του και έκλεισε τις εικονικές εταιρείες, ενώ το λογιστικό γραφείο της Νέας Ιωνίας, φέρεται να συνεχίζει τη δράση του.