Οι φοροελαφρύνσεις που υπόσχονται τα δυο μεγάλα κόμματα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις την επόμενη τετραετία παραπέμπουν σε επανεξέταση από μηδενική βάση του καθεστώτος των ειδικών φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων.

Στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι οι φοροαπαλλαγές και οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και οι 1.047 δαπάνες που μειώνουν το φόρο ή παρέχουν πλήρη απαλλαγή. Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε έλεγχο και καταγραφή όλων των φοροαπαλλαγών για να προσδιοριστεί το κόστος τους για τον προϋπολογισμό αλλά και οφέλη προς τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού ο αριθμός των φοροαπαλλαγών ανέρχονται σήμερα στις 1.047 με το δημοσιονομικό κόστος τους να φθάνει στα 12,88 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:

  • Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Καταγράφονται 200 απαλλαγές και εκπτώσεις με εκατομμύρια νοικοκυριά να έχουν μειώσεις και εκπτώσεις φόρου από το φορολογητέο εισόδημα. Οι φοροαπαλλαγές που χρησιμοποιήθηκαν από τα φυσικά πρόσωπα ξεπερνούν τις 10 εκατ. περιπτώσεις με το κόστος για τον προϋπολογισμό να υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα και συγκεκριμένα ποσό ύψους 3,8 δισ. ευρώ αφορά στο αφορολόγητο όριο και στη μείωση του φόρου ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας (γονείς και παιδιά. Η φοροαπαλλαγή χρησιμοποιήθηκε σε 6,7 εκατ. περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό του κόστους των μειώσεων του τελικού φόρου έγινε σύγκριση του φόρου που προέκυψε από την κανονική εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων με εκείνον που προκύπτει εάν απαλειφθούν οι εν λόγω μειώσεις κάθε μια ξεχωριστά και πραγματοποιηθούν ισάριθμες εκκαθαρίσεις. Η διαφορά φόρου που προκύπτει από τις δύο αυτές εκκαθαρίσεις καταγράφηκε ως κόστος ή απώλεια φορολογικών εσόδων για την αντίστοιχη φορολογικές δαπάνες.
  • Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Υπάρχουν 200 απαλλαγές και εκπτώσεις ύψους 1,3 δις. ευρώ για 53.021 επιχειρήσεις.
  • Φορολογία κεφαλαίου (129 εκπτώσεις και απαλλαγές). Συνολικά 5.082.163 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν 129 εκπτώσεις και απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, στον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, στις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ύψους 3,89 δισ. ευρώ. Ειδικά στον ΕΝΦΙΑ οι απαλλαγές αφορούν περισσότερες από 5 εκατομμύρια. περιπτώσεις με το όφελος να είναι σχετικά μικρό και συγκεκριμένα 85 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι 8.499 απαλλαγές στον Ειδικό Φόρο Επί των ακινήτων (αφορά κυρίως επιχειρήσεις) είχε ω αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων κατά 3,7 δισ. ευρώ.
  • ΦΠΑ. Ισχύουν 75 εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές και το όφελος για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και καταναλωτές ήταν 821,934 εκατ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές έχουν οι υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης που γλιτώνουν 397 εκατ. ευρώ.
  • Τέλη χαρτοσήμου. Υπάρχουν 85 εκπτώσεις με τις απαλλαγές α ανέρχονται σε 73,7 εκατ. ευρώ.
  • Φόρος ασφαλίστρων. Οι μειώσεις έφθασαν τα 421,9 εκατ. ευρώ.
  • Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης. Ισχύουν 44 φοροαπαλλαγές ύψους 1,17 δισ. ευρώ με τη μερίδα του λέοντος να έχουν τα ενεργειακά προϊόντα με 589,6 εκ. ευρώ και η αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά με 580,4 εκατ. ευρώ.
  • Τέλη ταξινόμησης οχημάτων. Καταγράφονται 23 εκπτώσεις ύψους 121,69 εκατ. ευρώ.
  • Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Το ποσό των απαλλαγών ανέρχεται σε 11,844 εκατ. ευρώ.