Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, προσέφερε την υποστήριξή του σε έναν φορολογικό συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε ο επίσης Δημοκρατικός, Μπαράκ Ομπάμα, με τους Ρεπουμπλικάνους.

Ο Κλίντον και ο Ομπάμα εμφανίστηκαν μαζί στην αίθουσα ενημέρωσης Τύπου του Λευκού Οίκου, αφού προηγουμένως συναντήθηκαν κατ΄ιδίαν.

«Ως σύνολο η συμφωνία είναι, πιστεύω, η καλύτερη δικομματική συμφωνία στην οποία μπορούμε να καταλήξουμε προκειμένου να βοηθήσουμε το μεγαλύτερο αριθμό Αμερικανών», είπε ο Κλίντον σε μία σπάνια εμφάνιση ενώπιον του σώματος των δημοσιογράφων του Λευκού Οίκου.

Ο Ομπάμα αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη στο εσωτερικό του κόμματός του προκειμένου να περάσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους Ρεπουμπλικάνους νωρίτερα την εβδομάδα αυτή και η οποία προβλέπει τη διατήρηση των φορολογικών περικοπών της κυβέρνησης Μπους.

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων τάχθηκαν εναντίον του Ομπάμα την Πέμπτη ψηφίζοντας εναντίον του συμβιβαστικού σχεδίου του για τις φορολογικές περικοπές, σε μία μη δεσμευτική εσωτερική ψηφοφορία.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε τη συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους τη Δευτέρα, λέγοντας πως η διατήρηση των φορολογικών περικοπών, που θα έληγαν στο τέλος του χρόνου, για τα μεσαία εισοδήματα είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους Ρεπουμπλικάνους, ο Ομπάμα συμφώνησε να επεκτείνει τις φορολογικές περικοπές για πλούσια νοικοκυριά με εισόδημα που υπερβαίνει τα 250.000 δολάρια. Είχε αντιτεθεί προηγουμένως στην έκπτωση φόρου για τους έχοντες υψηλό εισόδημα αλλά αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας.

Ο Κλίντον συμφώνησε επί της αρχής ότι οι πλούσιοι φορολογούμενοι, όπως ο ίδιος, δεν χρειάζονται έκπτωση φόρου, αλλά είπε πως αν ειδωθεί ως σύνολο, η νομοθεσία είναι βάσιμη. Σημείωσε πως είναι πιθανόν να υπάρξει κατάληξη σε μία καλύτερη συμφωνία τον Ιανουάριο, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι θα αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία έχουν δεσμευτεί ότι θα μπλοκάρουν κάθε νομοθεσία εκτός εάν παραταθούν οι φορολογικές περικοπές τόσο για τη μεσαία τάξη όσο και για τους πλούσιους Αμερικανούς.

Ο Ομπάμα θα μπορούσε ακόμα να ελπίζει για μία ψηφοφορία στη Βουλή, αν η πρόεδρος του Σώματος Νάνσι Πελόζι αποφασίζει να το φέρει σε ψηφοφορία, κάτι τέτοιο όμως θα ήταν αντίθετο με τις επιθυμίες του ίδιου του κόμματός της.

Η νομοθεσία μπορεί να περάσει με ρεπουμπλικανική υποστήριξη και βοήθεια από μετριοπαθείς Δημοκρατικούς.