Νέα χρηματοδότηση 1,49 δισ. δολαρίων ενέκρινε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για την Ουκρανία, ώστε να μπορέσει να καταβάλει τους μισθούς των δημοσίων λειτουργών και των εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Στις 8 Μαρτίου ο διεθνής χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσινγκτον ενέκρινε τη χορήγηση χρηματοδότησης τριών δισ. δολαρίων και την άμεση εκταμίευση 489 εκατ. δολαρίων. Η νέα βοήθεια ανεβάζει τις χορηγήσεις της τράπεζας σε συνολικά 4 δισ. δολάρια. Μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί ως σχεδόν 2 δισ. δολαρίων.

Η νέα χρηματοδότηση έχει τριτεγγυήτριες χώρες τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Η Τράπεζα δεν ξεκαθάρισε αν πρόκειται για δωρεά ή δανεισμό. Ανέφερε πάντως ότι σκοπός της χορήγησης είναι να ωφεληθούν «οι απλοί πολίτες» και ότι η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί σε τομείς όπως «η ύδρευση, η αποχέτευση, η θέρμανση, η ηλεκτροδότηση, η ενεργειακή αποδοτικότητα, το οδικό δίκτυο, η κοινωνική προστασία, η παιδεία και η υγεία».

Η λειτουργία των κυβερνητικών θεσμών στην Ουκρανία θα αποτελέσει «το θεμέλιο της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης» αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το AFP, το DPA και το Reuters.