Σχέδιο για έκδοση ευρωομολόγου μεγάλης κλίμακας για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στους ηγέτες των 27 κρατών – μελών οι οποίοι συνεδριάζουν στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, στις 10 και 11 Μαρτίου. Αξιωματούχοι εργάζονται ακόμη πάνω στις τελικές λεπτομέρειες της έκδοσης, αλλά και στον προσδιορισμό του ποσού το οποίο αναμένεται να αντληθεί.

Το spread μεταξύ των 10ετών κρατικών ομολόγων Ιταλίας και Γερμανίας – που αποτελεί βασικό δείκτη επενδυτικού κινδύνου για την ευρωπαϊκή ήπειρο – υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης, στις 151, μετά τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ, ενώ το ευρώ διεύρυνε τα κέρδη του, με άνοδο 0,6% έναντι του δολαρίου, στα 1,0920 δολ.

Η εντελώς απροσδόκητη μέχρι πριν λίγες εβδομάδες κίνηση έρχεται μόλις έναν χρόνο μετά την θεσμοθέτηση πακέτου συνολικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, επί τη βάσει κοινού χρέους, για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την πανδημία του κορονοϊού.

«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε νέα ζητήματα τα οποία αυτή η κρίση θέτει ενώπιόν μας», δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ σε ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο. Ανέφερε ακόμη ότι αναμένεται οι ηγέτες των 27 να δώσουν πολιτικές κατευθύνσεις για περαιτέρω κινήσεις στη σύνοδο της 10ης-11ης Μαρτίου.

Οι εκδοχές για το ευρωομόλογο

Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες του σχεδίου, ωστόσο τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν την κατάσταση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στις έκτακτες περιστάσεις.

Σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg το νέο ομόλογο αναμένεται να είναι έκδοσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στη συνέχεια θα μοιράζει τους πόρους στα κράτη – μέλη υπό μορφή δανείου για δαπάνες στους τομές της ενέργειας και της άμυνας. Μια εκδοχή είναι ο διαμοιρασμός υπό τη μορφή του προγράμματος SURE, που χρησιμοποιήθηκε για τη μάχη στήριξης θέσεων εργασίας κατά την πανδημία.