Στη Βουλή κατατέθηκε τροπολογία από τον Άδωνι Γεωργιάδη και προβλέπει πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως καύσιμα και τρόφιμα, καθώς υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές λόγω του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία.

Η τροπολογία θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 30/6/2022, ενώ με βάση την νέα ρύθμιση «επιδιώκεται η παρεμπόδιση της αθέμιτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων που προέρχεται από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, στην περίοδο της γεωπολιτικής κρίσης που έχει προκληθεί από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Επικράτεια της Ουκρανίας», αναφέρει χαρακτηριστικά σχετική ανακοίνωση.

Έτσι, με τις νέες διατάξεις εισάγονται ρυθμίσεις με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας απαραίτητης για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια των καταναλωτών, κατά τη διάρκεια της γεωπολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Επικράτεια της Ουκρανίας και πάντως όχι πέραν της 30ης.06.2022.

Επίσης, ορίζονται οι αρμόδιες αρχές για τη λήψη καταγγελιών και διαπίστωση των οικείων παραβάσεων, τη διενέργεια ελέγχου και την επιβολή κυρώσεων.

Ακόμη, παρέχεται η νομοθετική εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με υ.α., της διαδικασίας του ελέγχου και της επιβολής των αναφερόμενων κυρώσεων, της κλιμάκωσης των προστίμων, καθώς και ανώτατης τιμής πώλησης στους καταναλωτές για τα προαναφερόμενα αγαθά και υπηρεσίες.