Η Αθήνα και οι διεθνείς πιστωτές της μπορεί «μέσα στις επόμενες ημέρες» να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που θα επέτρεπε την εκταμίευση της δόσης του δανείου της Ελλάδας που απομένει, εκτίμησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Είναι πιθανό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες αλλά χρειάζεται πριν από όλα πολιτική βούληση από μέρους των ελληνικών αρχών, λιγότεροι τακτικισμοί, ελιγμοί και περισσότερη δουλειά ουσίας», υποστήριξε ο Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας—η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο—βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων μεταρρυθμίσεων και μέτρων που υπεβλήθησαν σήμερα από την Αθήνα.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών έγινε εντατική τεχνική δουλειά, είναι επομένως πιθανό να προχωρήσουμε», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις. Μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων έγινε το απόγευμα στο Brussels Group.

«Αυτό που είναι σημαντικό τις επόμενες ημέρες, ή ακόμη και αύριο, είναι να βρεθεί μια συμφωνία για το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα (της Ελλάδας), τα μέτρα για να επιτευχθεί. Γίνονται συζητήσεις για τον ΦΠΑ, τις συντάξεις», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.