Στην επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης «CCC» για την Ελλάδα προχώρησε ο διεθνής οίκος Fitch.Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, η απουσία πρόσβασης στις αγορές, οι αβέβαιες προοπτικές μιας έγκαιρης εκταμίευσης κεφαλαίων από τους θεσμούς και οι σφιχτές συνθήκες ρευστότητας στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, ασκούν ακραίες πιέσεις στην ελληνική κρατική χρηματοδότηση.

«Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει από την τρέχουν συρρίκνωση ρευστότητα χωρίς να αθετήσει τις πληρωμές της στους ιδιώτες ομολογιούχους, παρόλα αυτά το σενάριο μιας στάσης πληρωμών παραμένει πιθανό».

Όπως αναφέρει ο οίκος, το πλήγμα στην επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας με την ζημιά να παίρνει χρόνο επουλωθεί, ακόμη και αν οι προοπτικές για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος βελτιωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση, ο διεθνής οίκος αναφέρει πως η ελάχιστη απαίτηση του Eurogroup θα είναι η ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει ότι έχει λάβει κάποια νομοθετικά μέτρα σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προτού εκταμιεύσει τα κεφάλαια. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι ίδιες οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί. Επομένως, ο χρόνος τελειώνει.

Ταυτόχρονα σε «CCC» υποβάθμισε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και ο οίκος αξιολόγησης DBRS, διατηρώντας τις προοπτικές αρνητικές.

Ο οίκος εξέφρασε τις ανησυχίες του για την ικανότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, ενώ επεσήμανε πως η χώρα εχει ανάγκη από την στήριξη των επίσημων πιστωτών της, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Κομισιόν, η συμφωνία με τους οποίους είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα και τη ρευστότητα της οικονομίας.

Επίσης δεν παρέλειψε να αναφέρει την αύξηση της αβεβαιότητας ως προς το αν η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε μια συμφωνία.