Οι αβεβαιότητες γύρω από την ελληνική οικονομία οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μετριοπαθέστερες, σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις της, εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό ανέφερε, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επίτροπος, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στις χειμερινές προβλέψεις της η Επιτροπή εκτιμούσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα ήταν στο 2,5% το 2015 και στο 3,6% το 2016. Στις σημερινές εκτιμήσεις την προσδιορίζει στο 0,5% και στο 2,9% αντιστοίχως.

Με ετήσιο ρυθμό 0,5% εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία φέτος από 0,8% το 2014, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις που δημοσιοποίησε σήμερα.

Για το 2016, ωστόσο, αναμένει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,9%.

Παράλληλα, η Κομισιόν προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 2,1% φέτος από το 3,5% το 2014 ενώ το 2016 θα είναι ελαφρώς υψηλότερο στο 2,2%.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι φέτος θα αυξηθεί στο 180,2% πριν υποχωρήσει στο 173,5% την επόμενη χρονιά.

Το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει στο 25,6% τη φετινή χρονιά και να διαμορφωθεί ακόμα χαμηλότερα, στο 23,2% το 2016.

Η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει και το 2015 σε αποπληθωριστικό έδαφος (-1,5%) με το δείκτη τιμών καταναλωτή να εμφανίζει αύξηση 0,8% την επόμενη χρονιά.

Τέλος, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα 1,6% το 2015 και 1,3% το 2016.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει το πραγματικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 1,5% στην Ευρωζώνη, με τις εκτιμήσεις να είναι αντίστοιχα κατά 0,1 και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από τις προηγούμενες προβλέψεις της. Για το 2016, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 2,1% για την ΕΕ και 1,9% για την Ευρωζώνη.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοείται από θετικές οικονομικές εξελίξεις, εκτιμά η Κομισιόν, με αυτούς τους βραχυπρόθεσμους παράγοντες να στηρίζουν την κατά τ’ άλλα ήπια κυκλική ανάκαμψη της ΕΕ.

Η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές, εκτιμά η Κομισιόν, καθώς οδηγεί σε χαμηλότερα επιτόκια και δημιουργεί προσδοκίες για βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η εγχώρια ζήτηση είναι η κινητήρια δύναμη για την αύξηση του ΑΕΠ, αναμένοντας επιτάχυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης φέτος και ανάκαμψη των επενδύσεων το 2016.