Την Ιταλία βάζει στο κάδρο της κρίσης και της αποχώρησης από το ευρώ η Wall Street Journal.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο: «Η Ελλάδα μπορεί να είναι το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο, ωστόσο η Ιταλία είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «Για να ευημερήσει η Ευρωζώνη, τα μέλη της θα πρέπει να είναι καλύτερα εντός απ’ ό,τι εκτός».

Τονίζει ότι: «Πολλοί επενδυτές συνεχίζουν να περιμένουν ότι η Ευρώπη θα καταλήξει σε κάποια συμφωνία που θα κρατά την Ελλάδα στο ευρώ»

Ωστόσο κατά το δημοσίευμα ένα πιο μακροπρόθεσμο και σημαντικό ερώτημα αφορά την Ιταλία, η οποία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. «Εάν η κρίση της Ελλάδας είναι οξεία, τότε η κρίση της Ιταλίας είναι χρόνια, καθώς εμφανίζει οριακή ανάπτυξη από την ένταξη της στο ευρώ», αναφέρει η WSJ.

Στην πραγματικότητα, η ιταλική οικονομία επιβραδύνει για δεκαετίες: τη δεκαετία του 1980 ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ήταν 2,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ. Μειώθηκε στο 1,4% τη δεκαετία του 1990 και περαιτέρω στο 0,6% την πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα. Από το 2010 ο μέσος όρος είναι στο -0,5%.

Ο αρθρογράφος σημειώνει πάντως ότι η ιταλική οικονομία αναμένεται να αντλήσει σημαντικά οφέλη από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και το πιο αδύναμο ευρώ. Με τις συνθήκες στην Ευρωζώνη συνολικά να βελτιώνονται, η Ιταλία αναμένεται να επωφεληθεί.