Σενάρια περί σχεδίου της Ελλάδας να εθνικοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα με την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος για να πληρώσει τα χρέη της κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Telegraph, εκτός, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, εάν η ευρωζώνη λάβει μέτρα για να εκτονώσει την κρίση που σιγοβράζει και να μαλακώσει τα αιτήματά της.

Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει σε λειτουργία τις δημόσιες υπηρεσίες και να πληρώσει τις συντάξεις σε μια στιγμή που τα αποθεματικά της κεφάλαια είναι εξαιρετικά χαμηλά.

«Θα κλείσουμε τις τράπεζες και θα τις εθνικοποιήσουμε, θα εκδώσουμε IOUs και στη συνέχεια θα διαγράψουμε τις οφειλές μας και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Αυτό που δεν πρόκειται να κάνουμε είναι να γίνουμε προτεκτοράτο της Ε.Ε.», τόνισε πηγή προσκείμενη στην ελληνική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να κάνει το άνευ προηγουμένου βήμα και να μην πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα.

Η Ελλάδα δεν έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τη δόση ύψους 358 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 9 Απρίλιου και ταυτόχρονα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στις 14 Απριλίου, εκτός και αν η ευρωζώνη συμφωνήσει να καταβάλλει την επόμενη δόση στο πλαίσιο της επέκτασης της δανειακής σύμβασης, γράφει η Telegraph.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης λέει στην εφημερίδα: «Είμαστε κυβέρνηση της Αριστεράς, αν έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ της πληρωμής της δόσης του Ταμείου ή την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για το τι θα αποφασίσουμε».

Στο άρθρο της Telegraph αναπτύσσεται και το σενάριο σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει διαδικασία ένταξης της Ελλάδας στην κατηγορία χωρών που καθυστερούν να πληρώσουν το ΔΝΤ κάτι που θα προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές και σημαίνει «ότι το ρολόι θα αρχίσει να χτυπά πολύ πιο γρήγορα».

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για δηλώσεις της ίδιας πηγής, η οποία αναφέρει πως η Ελλάδα επιχειρείται να γίνει η χώρα – πείραμα, δηλαδή να εξαντληθεί η αυστηρότητα των δανειστών και στη συνέχεια να υπάρξει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πράττει αυτόνομα.