Εγκρίθηκε και υπογράφηκε σήμερα η χορήγηση τεράστιου δανείου ύψους 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων καίριας σημασίας για τη χώρα.

Στην τελετή υπογραφής του δανείου ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι αυτή η χρηματοδότηση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και σήμα προς τους ξένους επενδυτές ότι ξεπερνάμε τα προβλήματά μας. Το βέβαιο είναι ότι με τα 2 δισ. ευρώ θα ενθαρρυνθεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Σε δηλώσεις προέβη και η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, η οποία διευκρίνισε ότι το 30% του ποσού, δηλαδή τα 600 εκατ. ευρώ, θα εκταμιευτούν άμεσα, αλλά στη συνέχεια θα υπάρχει σταδιακός δανεισμός ανάλογα με τα έργα και την πορεία υλοποίησή τους.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια του δανείου είναι για 25 χρόνια με 7ετή περίοδο χάρητος και με επιτόκιο, το οποίο θα είναι σταθερό ή κυμαινόμενο και από 2% έως 4%, ανάλογα με τα χρήματα που θα δανείζεται η Ελλάδα κάθε φορά.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλούταρχο Σακελλάρη «το δάνειο θα επιτρέψει την κάλυψη μακροπρόθεσμων αναγκών της ελληνικής οικονομίας, θα στηρίξει μαζί με τα διαρθρωτικά ταμεία την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς και τις επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές και σε ανθρώπινο κεφάλαιο».

Σε λίγη ώρα υπογράφεται και η χρηματοδοτική σύμβαση των 258 εκατ. ευρώ για τη σύσταση του ταμείου JESSICA που θα επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ για τη στήριξη έργων αστικής ανάπτυξης.