Σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, είχε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, στο περιθώριο των εκδηλώσεων και της πορείας που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, στην Σέλμα της Αλαμπάμα, για την 50χρονη επέτειο της «Ματωμένης Κυριακής».

Ο Αμερικανός ηγέτης ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για την παρουσία του και για τον «αγώνα της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αρκετοί από τους χιλιάδες συμμετέχοντες στην πορεία κρατούσαν αφίσα με το ιστορικό εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού Life, στο οποίο απεικονιζόταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με τον τότε αρχιεπίσκοπο Νοτίου και Βορείου Αμερικής Ιάκωβο.

«Σε αυτήν την επέτειο τιμήσαμε όσους αγωνίστηκαν για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μέσα από τις δυναμικές και ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού, των προκαταλήψεων, του φόβου και του μίσους» δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, προσθέτοντας ότι «η Σέλμα έγινε ένα σύμβολο» και «ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ήταν εκεί, περπατώντας μαζί με ένα μεγάλο μαχητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και άλλους αγωνιστές».

Κατά την εκδήλωση, ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική παρουσιάστηκε ως «ο διάδοχος του αρχιεπισκόπου Ιακώβου, συνεχίζοντας την μακρόχρονη κληρονομιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την καταπολέμηση του ρατσισμού και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».