Αυστηρότερους περιορισμούς επιβάλει η Ε.Ε. στα bonus των τραπεζικών στελεχών σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αναμένεται να επικυρωθεί την επόμενη εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξεως του 40% με 60%, των bonus θα πρέπει να αποπληρώνεται μέσα σε διάστημα 3 έως 5 ετών, ενώ το ήμισυ του υπολοίπου θα πρέπει να καταβάλλεται σε μετοχές ή άλλους τίτλους της τράπεζας. Το αποτέλεσμα είναι πως τα τραπεζικά στελέχη θα μπορούν να παίρνουν πλέον σε μετρητά μόνο το 20%-30% των bonus.

Η εξέλιξη αυτή έπιασε εξαπίνης τους τραπεζίτες οι οποίοι προσπαθούν να υπολογίσουν πως θα λειτουργήσει στην πράξη αυτή η νομοθεσία. Η Βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, η οποία ήδη επιβάλει έναν κώδικα πληρωμών, δήλωσε ότι εξετάζει την ντιρεκτίβα και το πώς θα επηρεάσει την δική της πολιτική.

Όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχους στους Financial Times, η ντιρεκτίβα θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από το 2011. Παρόλα αυτά, δίδεται κάποια ευχέρεια στα κράτη-μέλη στην εφαρμογή της ντιρεκτίβας ως προς την εφαρμογή ποινών στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς που δεν θα συμβιβαστούν με τις νέες αποφάσεις.

Επισημαίνεται ότι οι τράπεζες αναγκάζονται να συνδέσουν τα bonus με το ύψος των μισθών και πως οποιαδήποτε τράπεζα έχει κάνει χρήση του ταμείου διάσωσης (έχει δεχθεί δηλαδή στήριξη με δημόσια κεφάλαια) θα πρέπει πρώτα να τα αποπληρώσει πριν προχωρήσει σε καταβολή bonus.