Έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, στο οποίο αποκαλύπτεται η στρατηγική του Βερολίνου σε ό,τι αφορά στον υπό σχεδιασμό ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δημοσιεύει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στο έγγραφο αυτό, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο κόστος αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους των κρατών μελών της ευρωζώνης, που επιδιώκει να συμπεριλάβει η Γερμανία, αλλά και στην έκδοση ομολόγων ευρωζώνης, που θα επιτρέπουν σε μία χώρα να αναδιαρθρώσει το χρέος της σε περίπτωση που δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

«Η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία προηγείται», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 11 Νοεμβρίου.

Βάσει του ιδίου εγγράφου, για το σκοπό αυτό, ήτοι για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των τραπεζών και των άλλων επενδυτικών φορέων στον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, θα εκδίδονται ομόλογα ευρωζώνης με «άρθρα συλλογικής δράσης» (Collective action clauses). Τα «CAC» θα επιτρέπουν σε μια χώρα μέλος της ευρωζώνης να προχωρά στην αναδιάρθρωση του χρέους της σε περίπτωση που δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, είτε επιμηκύνοντας την περίοδο ωρίμανσης των ομολόγων, είτε μειώνοντας την εξυπηρέτηση των τόκων, είτε μέσω μερικής ή ολικής διαγραφής του χρέους.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο, θα ήταν απαραίτητες περιορισμένες τροποποιήσεις της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τη δημιουργία του νέου μηχανισμού.

Ο μηχανισμός αυτός, εφόσον υιοθετηθεί, θα διαδεχθεί τον υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, που δημιουργήθηκε μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα φέτος και εκπνέει το 2013.