Σενάρια για κάποιας μορφής επιδότηση τουλάχιστον στα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά εξετάζει η κυβέρνηση, εκτός από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο λαμβάνουν από πέρυσι και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Αρμόδιες πηγές κρατούν χαμηλά τον πήχη καθώς όπως αναφέρουν ακόμα και μετά την αύξηση των τιμών το κόστος του φυσικού αερίου παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται λίφτινγκ και για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως παρόχου. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη ΔΕΘ κρατική επιδότηση 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους, στη συνέχεια διευκρινίστηκε από τα συναρμόδια υπουργεία πως αυτή η επιδότηση αφορά στο τελευταίο τρίμηνο αλλά την Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέβασε το ποσό στα 200 ευρώ χωρίς να δώσεις περαιτέρω λεπτομέρειες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αφού κατατεθεί και ψηφιστεί – άμεσα- η σχετική διάταξη νόμου η κοινή υπουργική απόφαση στη συνέχεια θα ορίζει ότι η επιδότηση θα αφορά και τον Σεπτέμβριο ασχέτως αν στο μεταξύ έχουν εκδοθεί οι λογαριασμοί. Με κάποιο τρόπο, μάλλον με συμψηφισμό, η κρατική επιδότηση θα τρέξει από τον Σεπτέμβριο.

Επίδομα θέρμανσης

Οσον αφορά στο επίδομα θέρμανσης, η διάταξη που θα κατατεθεί μέχρι αύριο στη Βουλή θα προβλέπει την αύξηση της βάσης υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης από τα 220 στα 264 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ελάχιστο επίδομα από τα 80 ευρώ που είχε καθοριστεί πέρυσι θα διαμορφωθεί στα 96 ευρώ ενώ το ανώτατο ποσό θα κινηθεί στα 780 ευρώ από 650 ευρώ πέρυσι.

Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης περιλαμβάνεται στο πακέτο των παρεμβάσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να στηρίξει κυρίως τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά που αναμένεται να έχουν έναν δύσκολο χειμώνα λόγω της μεγάλης διόγκωσης του κόστους θέρμανσης. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου θα είναι 20% υψηλότερη από πέρυσι και προβλέπεται να κυμανθεί στο 1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο 1,10 ευρώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και γύρω στο 1,20 – 1,25 ευρώ το λίτρο στα νησιά.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.