Οι εκλογές στην Ελλάδα και οι συνέπειές τους συνιστούν τον κύριο κίνδυνο που απειλεί την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία πρόκειται να καταγράψει μια «μέτρια» ανάπτυξη στη διάρκεια των προσεχών τριμήνων, εκτιμούν τρία μεγάλα ευρωπαϊκά ινστιτούτα στατιστικής.

Οι κίνδυνοι οπισθοχώρησης στην ευρωζώνη «συνδέονται κυρίως με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και τις ενδεχόμενες συνέπειές του για τη σταθερότητα» της περιφέρειας, γράφουν από κοινού η INSEE (Γαλλία), η IFO (Γερμανία) και η ISTAT (Ιταλία).

Αντίθετα, μια συνέχιση της πτώσης της ισοτιμίας του ευρώ και της μείωσης της τιμής του πετρελαίου θα είχε θετική επίδραση.

Τα τρία ινστιτούτα προβλέπουν πως η ανάπτυξη θα συνεχίσει να είναι «μέτρια» στην ευρωζώνη και θα ενθαρρύνεται κυρίως από το χαμηλό επίπεδο των τιμών του πετρελαίου.

«Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014, η δραστηριότητα αναμενόταν να συνεχίσει να αυξάνεται με τον ίδιο μέτριο ρυθμό με το τρίτο τρίμηνο του 2014 (+0,2%). Κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνα του 2015, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα καταγράψει μέτρια αύξηση κατά 0,3%, κυρίως χάρη στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης», αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους.

Η εσωτερική ζήτηση, σύμφωνα με τα τρία ινστιτούτα, θα υποστηριχθεί από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, που αυξάνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Στο μέτωπο των τιμών καταναλωτή, οι οποίες παρακολουθούνται στενά λόγω του φόβου για έναν αποπληθωρισμό που θα παρέλυε την ευρωζώνη, οι INSEE, IFO και ISTAT εκτιμούν ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού θα φθάσει σ’ ένα «κατώτατο όριο το πρώτο τρίμηνο του 2015» και στη συνέχεια «θα αυξηθεί ελαφρώς» την άνοιξη.