Η Ελλάδα ενδεχομένως να υποκύψει στις εξωτερικές πιέσεις και να αποδεχτεί ένα νέο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη νέα συμφωνία με την τρόικα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων.

Ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθούσε να πετύχει μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο και την απεμπλοκή του ΔΝΤ, όμως, οι Ευρωπαίοι πιέζουν την Ελλάδα να δεχτεί την πιστωτική γραμμή στήριξης. «Κάθε μέρα πλησιάζουμε προς το τέλος του προγράμματος, έχουμε μικρά περιθώρια. Κάθε μέρα λαμβάνω μηνύματα από την Ελλάδα, κάποια θετικά και κάποια αρνητικά», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Βερολίνο.

Μέχρι στιγμής ο ρόλος του ΔΝΤ την επόμενη μέρα του μνημονίου είναι αβέβαιος, αναφέρει το Bloomberg, παρότι οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ ώστε να παρακολουθεί το πρόγραμμα της χώρας.

Η Ελλάδα συμφώνησε να αρχίσει τη συζήτηση για μια πιστωτική γραμμή και την συμμετοχή του ΔΝΤ, σε μια συνάντηση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες στις 27 Νοεμβρίου, σύμφωνα με δύο από τους αξιωματούχους. Στη συνάντηση, οι Έλληνες αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως ήθελαν να εξασφαλίσουν μια βραχυπρόθεσμη παράταση στην τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, προκειμένου να βγει από τη διάσωση και την εποπτεία του ΔΝΤ το συντομότερο δυνατό.

Καθώς η αξιολόγηση συνεχίζεται, μια παράταση μπορεί να είναι πιθανή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, για να επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις για το τρέχον πρόγραμμα και τα επόμενα βήματα να εξεταστούν, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Η Ελλάδα έχει ήδη επιδιώξει να λάβει μια τέτοια παράταση.