Προτεραιότητα είναι κατά τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις η ανάγκη αντιμετώπισης του στασιμοπληθωρισμού, όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στο κοινοτικό δελτίο «Europolitique».

Eιδικότερα, περιγράφοντας τις προτεραιότητές του, ο νέος επίτροπος επισημαίνει αρχικά ότι η ΕΕ και η ευρωζώνη πρέπει να αποφύγουν το σενάριο της «ιαπωνοποίησης» και να αντιμετωπίσουν την παγίδα του στασιμοπληθωρισμού.

«Αν παρατηρήσετε τους παράγοντες κινδύνου, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες: γήρανση του πληθυσμού, υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, χαμηλός πληθωρισμός, δηλαδή υπάρχει ορατός κίνδυνος ύφεσης, τονίζει και επισημαίνει ότι το κλειδί στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς.

Δεύτερη προτεραιότητα για το νέο Αντιπρόεδρο της Επιτροπής αποτελεί η συμμετοχή όλων στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, ιδίως όσον αφορά τους τομείς των υπηρεσιών, της ενέργειας και της ψηφιακής οικονομίας. Στην ίδια συνέντευξη ο Β. Ντομπρόβσκις υπογραμμίζει ότι πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία, κάτι που προβλέπεται και στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Τρίτη προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση των διεθνών εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, κατά τον κοινοτικό επίτροπο.

Ο Β. Ντομπρόβσκις αναφέρει ακόμη ότι οι τρεις αυτές προτεραιότητες -αν και ορισμένες «απομακρύνονται» από το δικό του χαρτοφυλάκιο- συνδέονται μεταξύ τους. Οι τρεις αυτές πολιτικές μπορούν κατά την άποψή του να συνεισφέρουν στη μείωση των ανισοτήτων στο εισόδημα μεταξύ των κρατών μελών αλλά και εντός των κρατών μελών, όπως επισημαίνει.