Την παράταση για τουλάχιστον ένα έτος του χρόνου υλοποίησης των ήδη ενταγμένων επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004, εισηγείται στον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ειδικότερα, το ΞΕΕ ζητεί από τον κ. Δένδια να εξετάσει την άνευ προϋποθέσεων θεσμοθέτηση οριζόντιας παράτασης, τουλάχιστον ενός έτους ακόμη (ήτοι έως την 31/12/2016), του χρόνου υλοποίησης των εν λόγω επιχειρηματικών σχεδίων, με αναθεώρηση της Απόφασης 15506/1-4-2014, προκειμένου τα έργα αυτά να θεωρηθούν «υλοποιήσιμα» και από τις τράπεζες, όπως προβλέπεται στον νόμο 3299/2004.

Στην επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Τσακίρης, επισημαίνει ότι πολλά εξ’ αυτών των επενδυτικών σχεδίων αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ως προς την υλοποίησή τους, οφειλόμενα κυρίως στη μεγάλη χρηματοπιστωτική και την παράλληλη τραπεζιτική κρίση που έπληξε τη χώρα, με αποτέλεσμα, είτε να έχουν καθυστερήσει αρκετά, είτε να μην έχουν ξεκινήσει καθόλου.

Επιπροσθέτως, επιχειρήσεις που τώρα σκέπτονται να ενεργοποιήσουν αυτά τα επενδυτικά σχέδια, κατόπιν και των δύο τελευταίων επιτυχημένων τουριστικών περιόδων, κάνοντας συγχρόνως και χρήση των ευνοϊκών έως σήμερα διατάξεων που έχουν ψηφιστεί βάσει των οποίων έχει παραταθεί ο χρόνος υλοποίησης έως την 31-12-2015 αντιμετωπίζουν την άρνηση των τραπεζών για χρηματοδότησή τους με το σκεπτικό ότι το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τη συμβατική λήξη της περιόδου υλοποίησης δεν είναι αρκετό για την ολοκλήρωση της επένδυσης και κατά συνέπεια δεν τα χρηματοδοτούν, γεγονός που οδηγεί σε ένα οικονομικό αδιέξοδο τις επιχειρήσεις, τονίζει ο κ. Τσακίρης.