Με μεγάλη επιτυχία και ευρεία συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών, μελών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πανεπιστημιακής κοινότητας και της αγοράς, πραγματοποιήθηκε στις 8 Απριλίου 2021 η διαδικτυακή εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης Blue Corridor που διοργάνωσε η Προμηθέας Gas A.E., μικτή εταιρία της Gazprom Export LLC και του Ομίλου Κοπελούζου. Η διοργάνωση έγινε σε συνεργασία με τις Gazprom Export LLC, Uniper SE και Zukunft Gas GmbH.

Οι δράσεις Blue Corridor ξεκίνησαν το 2008 με την υποστήριξη της PJSC Gazprom και έχουν ως στόχο την ανάδειξη των πολλαπλών ωφελειών της αεριοκίνησης.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη διοργάνωση των διεθνών αγώνων Blue Corridor Rally, στους οποίους έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα περισσότερα από 200 οχήματα φυσικού αερίου έχοντας διανύσει συνολική διαδρομή πάνω από 80.000 χλμ σε 150 πόλεις στην Ευρώπη και την Ασία.

Στόχος της εκδήλωσης στρογγυλής τραπέζης Blue Corridor ήταν η ανάδειξη της συμβολής και των δυνατοτήτων του CNG / LNG στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων μείωσης εκπομπών CO2 ως άμεση βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη λύση στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Προτύπων Εκπομπών CO2 τον Ιούνιο του 2021.

Επί των θεμάτων που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στην εκδήλωση, τοποθετήθηκαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κύριος Ιωάννης Ξιφαράς καθώς και η ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη.

Στις τοποθετήσεις τους οι ομιλητές τόνισαν τις μεγάλες δυνατότητες της χρήσης του φυσικού αερίου ως μεταβατική λύση στη διαδικασία απανθρακοποίησης.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνονται αντίστοιχες προσπάθειες για την υποστήριξη της ανάπτυξης των κατάλληλων πολιτικών που στοχεύουν στη μετάβαση της βιομηχανίας σε καύσιμα χαμηλότερου άνθρακα με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών CO2. Η επίτευξη του στόχου μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα το 2050 έγκειται μεταξύ άλλων στην επιτυχή χρήση του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου στον τομέα των μεταφορών. Τα απαιτούμενα υποστηρικτικά προγράμματα έχουν ήδη αναπτυχθεί σε κυβερνητικό επίπεδο.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών της εκδήλωσης είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Προμηθέας Gas A.E. (www.prometheusgas.gr/company-news/).