Σημαντική μείωση κατά 9,6% σημείωσαν οι εξαγωγές το Σεπτέμβριο με κύρια αιτία όπως εκτιμά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων τις πολυήμερες κινητοποιήσεις των μεταφορέων, με συνέπεια να ανακοπεί η ανοδική τάση του Αυγούστου, οπότε και η αξία των ελληνικών εξαγωγών είχε αυξηθεί κατά 18,7%.

Όπως τονίζει ο ΠΣΕ, η ποσοστιαία υποχώρηση του Σεπτεμβρίου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του έτους, μετά το -14% του περασμένου Φεβρουαρίου και αποτυπώνει για μία ακόμη φορά τη λογική των «μονών-ζυγών» που ακολουθούν από μήνα σε μήνα οι ελληνικές εξαγωγές.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο βαθύτερης έρευνας από Ειδική Ομάδα Εργασίας, έμπειρων ερευνητών του εξωτερικού εμπορίου, προκειμένου να δημιουργηθούν και να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις διατήρησης αυξητικών ρυθμών στις ελληνικές εξαγωγές. Ο ΠΣΕ σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, επικαιροποιεί άμεσα τον γεωγραφικό χάρτη των εξαγωγών και αναλύει την πορεία τους ανά προϊοντικό κλάδο, ώστε να αναδείξει τις επόμενες ημέρες το φετινό «παράδοξο» του εξωτερικού εμπορίου της χώρας».

Σύμφωνα με την ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η αξία των εξαγωγών το Σεπτέμβριο του 2010, μειώθηκε κατά -9,6% (από 1,299,9 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2009 στα 1.175,2 φέτος), ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά -30,1% (από 4.653,9 εκατ. ευρώ σε 3.251,8 εκατ.).

Αν τα στοιχεία της εκτίμησης προστεθούν στα στοιχεία του οκταμήνου που έχει ήδη ανακοινώσει η ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές στο εννεάμηνο Ιαν.-Σεπτεμβρίου 2010 εμφανίζονται αυξημένες κατά μόλις 2% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2009 (στα 10.996 εκατ. ευρώ από 10.780 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).

Αντίθετα, οι εισαγωγές στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά -22,3% και η αξία τους υποχώρησε σε 28.841 εκατ. ευρώ από 37.132 εκατ. ευρώ.